La decisió del Tribunal Constitucional de suspendre cautelarment la conselleria d'Exteriors, després d'un recurs presentat pel Govern espanyol, ha tornar a evidenciar la divisió de l'oposició de la cambra en dos blocs.

Si bé els sobiranistes i els sectors de les esquerres han defensat la "legalitat" de les funcions del departament encapçalat per Raül Romeva, PP i Ciutadans han compartit la decisió de l'alt tribunal.

La solució és Sánchez

Amb un govern "de canvi" liderat pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, això no passaria. Aquest és l'argument que han desplegat tant el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com el portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela.

"Necessitem urgentment un nou govern per la barbaritat política que és que el PP intenti impedir-ho tot a través de recursos al TC", ha defensat Coscubiela. Per la seva banda Iceta, que ha afirmat que "les competències están perfectament emparades" per la legaliat, també ha reivindicat que d'aquesta manera "es deixaria de donar respostes judicials als problemes polítics".

Tot i que des de les files de CSQP es veu la conselleria "prescindible", han considerat que "el Govern català té tot el dret a organitzar-se com vulgui". En aquest sentit ha estès la mà a l'executiu de Carles Puigdemont per donar "ple suport" a "aquelles decisions per defensar l'autogovern".

Decisió "previsible"

Segons els populars i els d'Inés Arrimadas, la suspensió "es veía a venir". El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha celebrat que hagi estat "gràcies a un recurs del PP" i ha retret al president Puigdemont que s'entesti "a fer el ridícul", en referència a la fermesa amb què Puigdemont ha confirmat que el Govern continuarà fent política exterior.

Per la seva banda, la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha afirmat que "és legítim i estatutari que les comunitats autònomes facin acció exterior per atreure inversions, per exemple, però el que no pot fer és posar en marxa un departament d'Afers Exteriors"."La política exterior és evident que només pot ser competència dels estats", ha argumentat.

 

Foto de portada: Miquel Iceta, durant la seva intervenció al Parlament /Sergi Alcázar