La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, ha assegurat aquest dimarts sobre la proposició de llei de reforma horària que "el problema no són els horaris escolars, són els horaris laborals". En declaracions a TV3 ha remarcat que "la gran desincronització" és entre l'hora que els nens acaben l'escola, que ara és entre les 16 i les 17 hores, i l'hora en què els pares arriben a casa, que no és abans de les 20 hores.

La consellera ha remarcat que el que "desentona" són els horaris laborals, per la qual cosa s'ha d'aconseguir que aquests s'avancin i els pares puguin estar a casa a les 18 o les 19 hores i ha considerat que hi ha d'haver reforma horària per situar-se al nivell d'altres països, ja que els horaris actuals són "irracionals" perquè afecten la salut, fan que no es dormin les hores convenients –tant nens com adults–, no es fan horaris de menjar adequats i no permeten participar en la vida comunitària.

En el debat sobre els deures, ha aplaudit que les associacions de pares catalanes no s'hagin sumat al boicot perquè posa en qüestió el que fa el professor a l'aula, i ha afirmat que "es pot parlar de com orientar els deures, però no de si es poden posar o no", aspecte que ha de valorar l'escola.

Reunió amb el ministre

Respecte a la reunió dels consellers amb el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que les formes són millors que amb José Ignacio Wert, però que no va permetre el debat sobre aspectes com els ajuts per l'escolarització en castellà, en la qual comptava amb el suport dels consellers socialistes per fer-ho.

Sobre les 'revàlides', la consellera ha remarcat que el "problema" no és si les proves d'avaluació les fan uns determinats centres o tots, sinó el tipus d'examen que es realitza, per la qual cosa va demanar al ministeri que, en ser mostral, reconegui les competències de les comunitats a l'hora de dissenyar-les.

Ha remarcat que Catalunya vol continuar fent les proves competencials que ha estat realitzant els últims anys i s'ha mostrat contrària a les de la Lomce: "No vull unes proves del segle XIX, en vull unes del segle XXI. Per això volem competències, per poder fer unes proves avançades".

Per això, espera que en la reunió que es farà divendres sobre el disseny de les proves, aquestes recullin estàndards generals i les autonomies puguin fer "unes bones proves".

Respecte a l'accés a la universitat, Ruiz ha reiterat que a Catalunya ja s'havia dit que es mantindrien tipus Proves d'Accés a la Universitat (Pau), i que en la reunió es va acordar que les comunitats la farien, es mantindrà el districte únic i que el títol de Batxillerat no estarà condicionat a una prova externa.

Sobre el pacte estatal d'educació que es vol forjar, ha afirmat que Catalunya explicarà el seu model educatiu a la resta de comunitats i que intervindrà si no és un debat "ideològic".

Finalment, ha afirmat que els pressupostos de la Generalitat tindran un "increment important" per a la conselleria, que permetrà millorar les substitucions, des del primer dia en baixes de més d'una setmana, i dedicar més recursos als centres i alumnes més necessitats.