El conseller de Cultura de Castella i Lleó, Javier Ortega (Ciutadans), s'ha posat a parlar en català dimecres al Parlament de Castella i Lleó, per reclamar diners al govern espanyol. Ortega ha recorregut d'aquesta manera al tòpic catalanòfob del català usurer, que està inspirat en l'arquetip antisemita.

"Parlaré en català, perquè sembla que en aquest espai cal parlar en català perquè arribin els diners que hem demanat a la senyora ministra en el pla de xoc, en diferents reunions. Si en aquest país no podem parlar en castellà per demanar els diners, és molt complicat", ha deixat anar.

El conseller ha fet la intervenció en la comissió d'Economia i Hisenda, al parlar dels pressupostos del seu departament. Parlant català amb dificultats, i barrejant-hi paraules en espanyol, ha assegurat que a partir d'ara s'adreçarà al ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i al president espanyol, Pedro Sánchez, "en català o fins i tot en basc".

"Hi ha altres comunitats que poden fer-ho, però nosaltres no. Però a partir d’ara parlaré en català amb la ministra, amb el ministre i amb el president de govern espanyol, no en tingui cap dubte, cap dubte, perquè ho farem, perquè parlem català o valencià", ha afegit.

La televisió de Castella i Lleó ha difós les imatges, dient que el conseller "es passa al català per tal que el govern central atengui les peticions de la comunitat".

 La Conselleria de Cultura de Castella i Lleó tindrà un pressupost de 140.731.970 euros aquest 2021, un 12,1% més que en els pressupostos del 2018.