El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ja ha registrat davant el Consell de la Unió Europea la petició perquè la llengua catalana, la basca i la gallega siguin reconegudes com a oficials a la Unió Europea. Aquesta sol·licitud, que suposa un gran avenç per a la llengua catalana, és fruit de l'acord que ha tancat el president a l'exili Carles Puigdemont amb el president espanyol, Pedro Sánchez. En aquests moments, la Unió Europea ja examina la petició per oficialitzar el català. "El Consell ha rebut una carta del govern espanyol i l'examinarà", ha dit a Efe una font comunitària aquest dijous.

Aquesta no només ha estat una notícia impactant per a Catalunya i Espanya, sinó també per a diversos mitjans europeus que se n'han fet ressò. Per exemple, el portal nord-americà especialitzat en política, Politico, publica una notícia titulada "La promesa poliglota de Sánchez: portar les altres llengües d'Espanya a Brussel·les". I el canal de ràdio i televisió internacional d'origen alemany, Deutsche Welle, n'ha parlat en la publicació d'un article titulat "Els socialistes espanyols guanyen el paper d'altaveu amb l'ajuda dels partits catalans". El diari belga L'Echo també aborda la qüestió amb una notícia titulada "Carles Puigdemont, el fugitiu català que té les claus del futur d'Espanya".

Altres mitjans i agències internacionals com per exemple el Libération, FranceInfo, Euronews, Reuters, Bloomberg o The Times es fan ressò del paper clau de l'independentisme en l'arribada de Francina Armengol a la presidència del Congrés dels Diputats.

Aquestes són les 24 llengües oficials a la UE, en espera del català, el basc i el gallec

Actualment, hi ha 24 llengües oficials a la Unió Europea (UE). Concretament, es tracta de l'alemany, el francès, l'italià, el neerlandès, el danès, l'anglès, el grec, l'espanyol, el portuguès, el finès, el suec, el txec, l'eslovac, l'eslovè, l'estonià, l'hongarès, el letó, el lituà, el maltès, el polonès, el búlgar, l'irlandès, el romanès i el croat. Si finalment es fa realitat l'oficialització del català, el gallec i el basc a la Unió Europea, tal com ha acordat el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president espanyol, Pedro Sánchez, ja en seran 27.

Llengües oficials de la UE 

Les llengües han assolit l'oficialitat a la UE en diferents anys. L'últim idioma que ha aconseguit aquest reconeixement ha estat el croat. El català, el basc i el gallec seran els següents?

  • 1958: Alemany, francès, italià, neerlandès
  • 1973: Danès, anglès
  • 1981: Grec
  • 1986: Espanyol, portuguès
  • 1995: Finès, suec
  • 2004: Txec, eslovac, eslovè, estonià, hongarès, letó, lituà, maltès, polonès
  • 2007: Búlgar, irlandès, romanès
  • 2013: Croat