La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha instat els partits independentistes ERC i Junts a aprovar l'amnistia juntament amb la independència en un acte a la plaça Urquinaona en el marc del sisè aniversari del Primer d'Octubre. "Quan hi hagi amnistia, el mateix dia ha de ressonar la independència de Catalunya", ha dit Dolors Feliu en la concentració de totes les marxes que han vingut de diversos punts de Catalunya. Feliu s'ha mostrat molt crítica amb Esquerra Republicana i Junts, que aquesta setmana han aprovat una Proposta de Resolució al Parlament de Catalunya que instava als partits a no investir Sánchez si no hi havia "avenços" amb un referèndum.

🔴 Actes de l’1 d’octubre i manifestació, DIRECTE | Última hora a Barcelona i Catalunya

"Com és que a la resolució del Parlament no surt la paraula independència?", s'ha preguntat Feliu, en un acte acompanyat de diversos activistes, com Marcel Vivet, Nacho Pallàs i Júlia Balas. Feliu ha criticat que els partits independentistes "mirin" més a Madrid que no pas al Parlament de Catalunya. "On són els nostres polítics? Són a Madrid negociant no sé què", ha criticat Feliu, qui ha demanat no fer més "moviments històrics ni pactes històrics". "L'única data que volem és la independència. No volem cap mandanga històrica", ha dit Feliu reivindicant el Primer d'Octubre. Alhora, la presidenta de l'ANC també ha exigit al Govern convocar eleccions en cas que "no siguin capaços" de fer la independència. "Si no saben com fer-ho que convoquin eleccions", ha exigit Feliu.

dolors feliu aniversari 1O 2023 urquinaona foto eva parey
Dolors Feliu a l'acte d'aniversari de l'1-O a la plaça Urquinaona / Foto: Eva Parey

Alerta sobre l'amnistia

Feliu també ha avisat dels "perills" de l'aprovació d'una possible amnistia. I és que considera que si s'aprova ho podria aprofitar l'Estat espanyol per estalviar-se condemnes del Tribunal Europeu de Drets Humans. "En diuen amnistia i així potser s’estalvien el TEDH", ha dit Feliu, qui demana que "no perdonin el Primer d'Octubre". Així mateix, ha seguit reivindicant la legitimitat del Primer d'Octubre i ha recordat la "desesperació" del jovent durant les manifestacions després de la sentència del procés. "Aquella desesperació del jovent de l’octubre del 2019 és la desesperació de tots nosaltres", ha afirmat Feliu, qui considera que va ser alimentada per la persecució política, jurídica i policial. Alhora, també ha recordat que gran part de la repressió "ha vingut dirigida des del Govern i els Mossos". "Ho hem denunciat ben alt i ben fort", assegura la presidenta de l'ANC, qui subratlla que segueixen "aferrats" a la lluita fins a aconseguir la independència.

Els activistes: unitat, traïció i contra el sistema

Feliu ha sigut l'última a expressar el seu parlament, que ha inclòs el llançament d'una foto de Felip VI a una paperera cremada per recordar les manifestacions postsentència. Amb tot, qui ha iniciat les reivindicacions ha sigut la cantant i activista Júlia Balas, que ha apel·lat a la unitat per tirar endavant la independència. "Ens ataquem entre nosaltres. L’1-O vaig treballar braç a braç amb gent que no havia pogut ni veure", ha dit l'activista independentista, qui reclama tornar a aquella "essència". Així mateix, ha carregat contra l'Estat que "tortura, fa autoatemptats i que és capaç d'anar al llit per extreure informació".

manifestació aniversari 1O 2023 foto eva parey
Manifestació a la Via Laietana per l'aniversari de l'1-O / Foto: Eva Parey

"Si perdem ara, ho perdrem tot. Quan ens tomben lleis per les millores al sistema sanitari també afecta els no independentistes", ha reivindicat Balas, qui considera que els polítics els han "fallat". "L’Estat mai ha complert una promesa. Ens ha venut com hem de pensar i això és una imposició", es queixa Balas, qui demana aprofitar el ventall de possibilitats en el si de l'independentisme, mentre ha tirat al contenidor una foto de Pedro Sánchez.

Nacho Pallàs, membre de Meridiana Resisteix, ha reivindicat la lluita des del carrer. "Meridiana sempre ha estat símbol de lluita. En part, han aconseguit desmobilitzar-nos. La por divideix", ha afirmat Pallàs, qui considera que els polítics han "traït" el poble de Catalunya. "Aquí no s’ha acabat res de res. Una persona decebuda no vol dir derrotada", ha reivindicat Pallàs, qui demana resistir. En acabar, ha llançat al contenidor una fotografia de Mariano Rajoy.

L'activista Marcel Vivet també ha pogut intervenir i s'ha dirigit als manifestants amb un discurs antisistema. "Especulen amb el nostre menjar. Quan som al carrer ens envien els seus gossos", ha dit Vivet, fent referència a la policia. "La policia espanyola i la policia de l’autonomia de Catalunya conviuen amb el feixisme", ha afirmat Vivet, qui s'ha queixat de "l'especulació" del sistema capitalista i dels grans propietaris. "Ells no tenen terra, només senten amor per les seves riqueses", ha assegurat l'activista, qui ha llançat a la paperera una fotografia de Marchena.