El Consell per la República Catalana ha culpat directament el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i tot el seu executiu de la suspensió del tercer grau dels presos polítics. L'entitat assegura que són "directament responsables d'aquesta nova escalada repressiva contra l'independentisme", ja que, segons diu, "la fiscalia afinadora actua sota les ordres del govern".

En un comunicat difós aquest dimecres, el Consell per la República acusa el govern format pel PSOE i Unidas Podemos de no tenir "cap intenció de desjudicialitzar la política, ni de posar fre a les arbitrarietats i abusos d’un sistema judicial en deriva autoritària desbocada contra l’independentisme". "El senyor Pedro Sánchez, el negociador, s’ha tret la careta", insisteix l'escrit.

Així doncs, l'entitat que té per objectiu donar una continuïtat al Govern a l'exili subratlla que "mentre els catalans seguim sota l'opressió espanyola, l’Estat espanyol només dialogarà amb el llenguatge de la repressió". "En tant que catalans, no només els nostres drets col·lectius estan amenaçats, també els nostres drets civils han deixat de ser garantits", avisa.

Davant d'aquest escenari, el Consell demana "retornar a la mobilització massiva i la desobediència civil no-violenta". "El Consell per República es conjura per promoure la màxima unitat d’acció de tot el moviment independentista per fer avançar, amb una estratègia compartida obedient al mandat del 1 d’octubre, el combat per la independència. No serà fàcil. Res ens serà donat sense sacrifici. Preparem-nos", alerten.

La Fiscalia apreta

Un dia després que els presos tornessin a ingressar a la presó sota el règim de segon grau, la fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que suspengui també les sortides laborals​ concedides als "líders independentistes condemnats pel procés en virtut de l'article 100.2" del reglament penitenciari.