El Govern del Consell de la República ha respost les crítiques que un grup de 31 membres de l’Assemblea de Representants van fer el cap de setmana, dirigides especialment contra el vicepresident de la institució, Toni Comín. En el seu comunicat, el Govern del Consell recorda que “totes les decisions relatives a la reestructuració del Consell han estat preses per unanimitat del Govern”. El text afegeix que Comín, en qualitat de número dos del Consell, ha estat l’encarregat de traslladar les propostes, però que mai han estat “missatges o propostes personals, sinó del conjunt del Govern”. És per això que el Govern del Consell rebutja que les crítiques s’hagin centrat en la figura de Comín. “Caldria dirigir-les, en tot cas, al Govern en el seu conjunt”, apunta.

El Govern del Consell defensa que ha respectat sempre les decisions de l’Assemblea i “cap de les actuacions ni de les decisions del Govern permeten sustentar la idea que aquest hagi caigut en una ‘deriva autoritària’”, tal com denunciaven els membres crítics amb la direcció. L’òrgan de direcció del Consell també apunta que “la reforma institucional que el Govern ha proposat en cap cas no suposa dotar al Consell d'una ‘estructura piramidal i autocràtica’”, sinó una millora per assolir la independència de Catalunya fent efectiu el mandat de l’1-O.

En defensa de les consultes

En la seva resposta, el Govern del Consell també defensa les consultes, que els crítics havien titllat de “populisme”, i la direcció del Consell descriu com “un mecanisme de radicalitat democràtica”. Tampoc admet les crítiques sobra una actitud “despòtica” del Govern perquè defensa que sempre hi ha hagut diàleg amb l’Assemblea i les comissions.

El Govern del Consell recorda que l’Assemblea de Representants “no està composta per partits polítics”, sinó per persones registrades a títol personal. En aquest sentit, apunta el comunicat, “una gran part dels representants han entès l'Assemblea com un òrgan orientat al suport i la col·laboració amb el Govern del Consell” però, en canvi, “una part dels representants han entès l'Assemblea com un òrgan de confrontació i crítica cap al Govern”.

El Consell qüestiona la representativitat dels crítics

La direcció del Consell admet com a “legítima” aquesta voluntat d’oposició i reconeix que “en l'Assemblea del Consell s'ha anat definint un grup de suport al Govern i un grup d'oposició al mateix”, però també assenyala que són una minoria, “atès que 7 dels 31 signants ja havien renunciat a la seva condició de representants amb anterioritat a la dissolució de l'Assemblea”. Redueix la representativitat de les crítiques a 24 persones d’un conjunt de 121 membres de l’Assemblea, és a dir, el 20%.

El Govern del Consell critica especialment que s'atribueixin "interessos personals" a membres del Govern del Consell que, recorda, “l'any 2017 van formar part el Govern de la Generalitat i que, com a tals, es van comprometre de manera incondicional amb la celebració del referèndum de l'1-O, des de la plena consciència que aquest compromís els podia convertir en víctimes d'una dura repressió que havia de tenir com a conseqüència l'exili o la presó”. El text reclama “el màxim respecte” per les persones que formen part del Consell i van patir repressió per l’1-O.

En la seva resposta als membres crítics, el Govern del Consell també defensa la seva gestió econòmica. “No hi ha hagut cap tracte de favor en la gestió i distribució dels recursos”, subratlla. “El Govern constata que la gestió econòmica del Consell ha seguit sempre els criteris d'eficiència, austeritat, transparència i rendiment de comptes”, afegeix.