El Consell de la República es presentarà oficialment el 30 d'octubre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Així ho ha anunciat el president a l'exili, Carles Puigdemont, que serà el líder de l'organisme dirigit pel conseller a l'exili Antoni Comín. Aquesta ha estat la principal conclusió que ha sortit de la trobada entre partits i entitats independentistes que s'ha fet aquest dilluns a Waterloo.

A la trobada hi han estat presents els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont, així com la portaveu del Govern, Elsa Artadi, i representants dels principals partits independentistes, menys la CUP, que ha rebutjat participar-hi perquè considera que es tracta de "parlar d'autonomia"

Per part de JxCat hi ha estat present el portaveu, Albert Batet, mentre que d'ERC hi ha assistit el portaveu del partit al Parlament, Sergi Sabrià, i el conseller a l'exili Toni Comín, així com Míriam Nogueras, del PDeCAT i Antoni Castellà, de Demòcrates. També s'han desplaçat fins a Waterloo representants de les entitats sobiranistes com el vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, i representants d'Òmnium, l'AMI i l'ANC.

Waterloo Consell Republica - ACN

Quan s'ha acabat la reunió, que ha tingut lloc a l'Hôtel Côté Vert, Puigdemont ha anunciat que la presentació de l'organisme serà el 30 d'octubre a Catalunya, tres dies després del primer aniversari de la proclamació de la República. En declaracions als mitjans des de Waterloo, Puigdemont ha defensat que el nou organisme "neix sota l'aixopluc d'unes institucions recuperades després del cop d'estat del 155 amb la implicació d'un Govern il·legítimament destituït que és a l'exili i que està internacionalitzant la causa democràtica catalana".

Per la seva banda, el president Quim Torra ha lamentat que la CUP se n'hagi desmarcat i ha assegurat que treballaran perquè s'hi acabi sumant i es reforci la unitat independentista. "Esperem que d'aquí al 30 d'octubre els convencem de la necessitat de ser-hi", ha dit el president.

Finalment, Comín ha defensat que "el Consell de la República és un dels instruments imprescindibles per desplegar la República atès que no hi hauria un equilibri si la legislatura caminés només sobre les institucions de la Generalitat i la mobilització social". 

El Consell de la República s'havia de presentar al mes de març, però es va haver d'endarrerir a causa de la detenció del president Puigdemont a Alemanya. Ara, amb el retorn de Puigdemont a Bèlgica i l'inici del nou curs polític, se n'ha accelerat el llançament.

El Consell és un òrgan de naturalesa privada que es presenta com un govern a l'exili, que ha de fer reunions periòdiques i que s'ha de coordinar amb el Govern de la Generalitat, que hauria d'assumir les decisions polítiques que s'acordin a Waterloo. A més, ha de ser una eina clau que en la internacionalització del procés.