Sant Hilari Sacalm, Cardedeu, Sort, Sant Pere de Torelló i Sant Andreu de Llavaneres. Són els cinc municipis que des d'aquesta setmana ja tenen un consell local del Consell per la República i se sumen així a la trentena ja existentsEl Consell ha accelerat d'aquesta manera la creació de representacions locals.

Els consells locals volen esdevenir una eina per a "fer tangible la República" i materialitzar els objectius del Consell per la República establert a Waterloo -i presidida per Carles Puigdemont- en l’àmbit municipal. Són ens apolítics i voluntaris. És a dir, la gent hi participa a títol individual i no com a militants de partits. Funcionen des de gener del 2019 i han aconseguit descarregar feina als ajuntaments, centrant-se en temàtiques concretes. 

"La relació dels Consells Locals amb el Consell esdevé clau per dotar de fortalesa estratègica al conjunt de la xarxa de Consells i d’orientació compartida i coordinada d’accions i projectes", assegurava l'organització de Brussel·les en un comunicat el dia que es va impulsar la seva constitució. 

Entre els municipis que ja tenen Consell Local, destaquen Terrassa, Vilafranca del Penedès, Berga, Banyoles, Olot, Banyoles, Reus, Balaguer, Flix, Cornellà del Terri, Pineda de Mar, Cornellà de TerriSant Cebrià de VallaltaVilobí d’Onyar, Barcelona Sants, Amer i Palamós.

Objectius dels Consells Locals

Els Consells Locals, formats per regidors del municipi que pertanyen a partits favorables a la República Catalana, entitats sobiranistes i ciutadans individuals, tindran una sèrie d'objectius en comú per "fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre".

Entre aquests propòsits, destaquen l'impuls i la promoció de la unitat d'acció estratègica per a la plena instauració de la República Catalana, reconèixer el Consell per la República com a única institució legítima per a regular el seu funcionament i exercir com a espai de representació política lliure i sobirà en el municipi, no limitat pels poders de l’estat espanyol.

D'altra banda, els Consells Locals hauran de col·laborar amb el Consell per la República, en el marc de promoure la seva inscripció i dinamitzar la participació dels inscrits fent consultes i processos participatius, així com formar els ciutadans en l'ús d'eines digitals, un aspecte que consideren clau per mobilitzar-se de manera coordinada.

Delegació a la Catalunya Nord

El Consell per la República també ha obert una delegació a Perpinyà per poder "actuar" a la Catalunya del Nord. La presidenta d'aquesta seu, Júlia Taurinyà, ha signat aquesta setmana a Waterloo un protocol de col·laboració amb la plataforma independentista. En declaracions als mitjans, Taurinyà ha assegurat que a la Catalunya del Nord volen ser "actors de la futura República" catalana. "La solidaritat amb els presos i exiliats ha pujat i el suport des de molts àmbits és molt fort", va remarcar. 

Júlia Taurinyà - Carles Puigdemont ACN

Està previst que en les properes setmanes s'anunciïn nous Consells Locals arreu del país.