Confiança, unitat i evitar personalismes. Aquesta ha estat la fórmula que el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha receptat al consell nacional del seu partit per superar la situació provocada per la decisió d'abandonar el Govern de Pere Aragonès i la divisió interna que aquest debat ha provocat al si de la formació. Turull ha carregat contra els exsocis d'ERC i ha emplaçat les bases del partit a no caure en el desànim, conscient que aquest primer consell nacional que el partit celebra després de la consulta del 6 i 7 d'octubre condensarà bona part del malestar que la decisió d'abandonar l'executiu va provocar en una part del partit.

El consell, que avui s'ha constituït després d'haver completat la renovació dels seus membres que es va engegar amb el congrés del passat mes de juny, s'ha obert amb una ovació als representants de Junts al Govern. Tots els consellers estaven presents, també l'independent Josep Maria Argimon.

Confiança, unitat i evitar personalismes

El secretari general ha admès en la seva intervenció que el fet d'abandonar el Govern obligarà a fer molta feina, que s'han perdut molts ressorts, però ha advertit que Junts se'n pot en sortir si té tres elements: "confiança en nosaltres mateixos i ens abstraiem dels discursos mediàtics catastrofistes; si anem tots a la una, i en tercer lloc si tothom es mou per ser més útil que important, si ens mou el servei a la gent". 

"Que no tenim res? Tenim projecte de país, talent, expertesa, i des de fa uns dies hem guanyat credibilitat, som arreu i tenim determinació. I això ens ha d'omplir de confiança", ha assegurat davant del que ha descrit com una onada mediàtica que s'ha aixecat contra Junts perquè fa "nosa". "Tinguem confiança en nos mateixos, en el país, ignorem les pors que ens volen inocular", ha reblat.

El secretari general no ha defugit l'esquerda interna que va fer evident la consulta, que es va saldar amb un 55% a favor d'abandonar el Govern i un 42% a favor de continuar-hi. Precisament, ha començant la seva intervenció subratllant l'"exemplaritat democràtica sense precedents", que va representar la consulta del 6 i 7 d'octubre, però sobretot el que ha passat després, en referència a l'assumpció del resultat que van fer els contraris a marxar de l'executiu. "Encara dona més valor. No es tracta només de votar sinó d'assumir el resultat", ha reblat.

 

El secretari general ha assegurat que, davant dels qui esperaven un trencament del partit, ha passat el contrari, perquè "tothom ha votat i tothom ha assumit el resultat". "Aquest consell nacional no és el del 55% contra el 42% sinó del 100% de la radicalitat democràtica que ens ha portat a deixar el govern de Catalunya", ha assegurat.

I ara, què?

El secretari general ha deixat clar que amb la marxa del Govern comença una nova etapa. Amb tot ha començat reiterant els retrets contra els exsocis, ha denunciat que en comptes de la coordinació estratègica es va arribar al punt en què des del Govern es criticaven les mobilitzacions com les de la Diada", o que es decidia "qui pot anar i qui no de Junts" a la taula de diàleg. "No només no avancem en l'Estat propi sinó que per la via dels incompliments se'ns està debilitant com a nació", ha denunciat tot assegurant que mentre l'Estat opta per l'afebliment de la nació ERC està "falcant l'estratègia d'allà contra aquí".

Ha insistit que Junts és "un partit amb vocació de govern, però de governar una nació, no d'administrar un territori", i que es va trobar en ERC uns "socis de govern desconeguts per les seves servituds, que prefereixen estabilitzar Espanya i el govern d'Espanya encara que sigui a costa del Govern independentista". "Qui s'han pensat que som? Per qui ens han pres? Que es pensen que per quatre despatxos i quatre cotxes oficial renunciarem a l'ànima i l'esperit de JxCat? Es pensen això?", ha interrogat Turull enmig dels aplaudiments dels assistents.

Tot seguit ell mateix s'ha planteja la qüestió amb què els membres del consell nacional s'han plantat a Vic: I ara, què? Turull ha assegurat que s'obra una situació inèdita, amb el Govern amb només 33 diputats al Parlament, com s'ha fet evident aquesta setmana, i que els propers mesos seran molt transcendents perquè hi haurà si no tres, dos eleccions, en referència a les municipals, les eleccions espanyoles i unes possibles eleccions al Parlament.

"Govern del deixem-ho estar"

Per això, una bona part del seu discurs s'ha basat en marcar el territori davant d'ERC. "L'actual Govern per la seva orientació és el govern del deixem-ho estar, un Govern que lluny de respondre a ampliar la base de l'independentisme s'ha dedicat a ampliar la base del deixar-ho estar", ha retret.

Enfront d'això ha dibuixat a Junts com un partit "sense servituds, sense hipoteques", que vol ser referent i esperança d'aquella gent que no vol contraposar agenda econòmica i social, a la reivindicació de la independència, perquè, segons el seu parer, "aquells que opten per la resignació, el deixar-ho estar en tema nacional i la independència, amplien aquesta actitud a la resta de temes, des de l'espoli fiscal a la pagesia". "Els reptes del país són massa ingents per aquesta actitud del deixar-ho estar, del qui dia passa any empeny, pot ser devastadora", ha reblat.

Ha assegurat que Junts no farà una oposició de "barrufet rondinaire", que seran proposadors, que impulsar mil temes i demostraran i desmentiran aquells que diuen que només hi ha la seva alternativa per a l'estat propi, perquè "davant l'estratègia de l'estar clavats a taula buida hi ha alternativa taula plena contingut per aconseguir independència".