El Govern espanyol continua estudiant com acostar-se a Catalunya i ara vol estudiar la possibilitat de celebrar un Consell de Ministres a Barcelona. Així ho publica avui La Razón, que explica que va ser el coordinador del PP català, Xavier García Albiol, qui va traslladar la iniciativa a Mariano Rajoy i ell va assegurar-li que l'erstudiaria.

Ja la setmana passada, Albiol va deixar anar a Onda Cero que calia fer un esforç per aconseguir que les mesures de l'executiu estatal arribin millor als catalans. El rotatiu citat subratlla que dins del PP hi ha un bàndol que els creu que l'Estat ha deixat de banda alguna de les seves funcions per "por a la manipulació independentista".

Precisament per això, una de les estratègies que podria adoptar el Govern de Rajoy seria celebrar una reunió a l'Institut Cervantes o un Consell de Ministres a Catalunya. Les fonts consultades pel diari esmentat asseguren que negar això d'entrada és "precipitat" i que, per tant, l'estudiaran detalladament. "Recuperar posicions a Catalunya per fer política és un objectiu necessari, però s'ha de fer amb prudència", posen sobre la taula aquestes fonts.

Millo, delegat

La primera actuació per apropar posicions amb Catalunya ha estat nomenar Enric Millo delegat del Govern espanyol. Avui, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, oficialitzarà el relleu de María de los Llanos de Luna per Millo, un canvi també orientat a potenciar el perfil polític de la figura del delegat del Govern a Catalunya.

Santamaría va rebre l’encàrrec directe del president espanyol d’ocupar-se de la qüestió catalana i, per això, tindrà el suport del nou delegat del Govern espanyol, mentre que la relació administrativa en els afers catalans la gestionarà el nou secretari d’Estat d’Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, una secretaria clau del nou Govern de Rajoy.