Un pas més. El Consell Fiscal, òrgan assessor de la Fiscalia General de l'Estat (FGE), ha avalat que Francisco Bañeres continuï cinc anys més com a fiscal superior de Catalunya, i que Neus Pujal, sigui la nova fiscal en cap de Barcelona, en la reunió celebrada aquest dimarts. El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha presentat aquests nomenaments al Consell Fiscal, dominat per representants de la conservadora Associació de Fiscals (AF). En aquest cas, no s’ha fet cap votació perquè eren candidatures úniques, tot i que l’aprovació ha estat de consens, segons fonts del Consell Fiscal. Bañeres no està adscrit a cap associació, mentre que Pujal és de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), de la qual era l’actual fiscal general, però no ha estat cap impediment per rebre el suport de la majoria de companys.  Ara, només quedarà que el Ministeri de Justícia aprovi els nomenaments, i siguin efectius en publicar-se al BOE.

Francisco Bañeres és fiscal des del 1985, va iniciar la seva trajectòria a Les Palmes de Gran Canàries, és especialitzat en delictes econòmics i des del 1993 està destinat a la Fiscalia Superior de Catalunya, que dirigeix des dels darrers cinc anys sense cap ensurt, malgrat les tensions viscudes al país amb la judicialització i criminalització de l’independentisme català, des del 9-N del 2014 a l’1-O de 2017, i els embats contra la llengua catalana, aprovades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en imposar el 25% de castellà, extrem que ni el Govern ni el Parlament van aprovar. Per la seva part, Pujal, que és fiscal des de 1989, substituirà en el càrrec Concepción Talón, que s'ha jubilat i era membre de l’AF, contrària a la dels darrers fiscals generals, nomenats per governs del PSOE, amb els quals  ha viscut tensions però sense protagonitzar cap enfrontament públic.

A l'esquerra, la fiscal Neus Pujal, amb la FGE, Dolores Delgado, el març 2019
A l'esquerra, la fiscal Neus Pujal, amb la FGE, Dolores Delgado, el març 2019. / Foto: FGE

Dos nomenaments més

El fiscal general també ha proposat que Mª Luisa de la Hoz García, sigui nomenada tinent fiscal de la Fiscalia del Tribunal de Comptes, càrrec que per primer cop ocuparà una dona. I també ha proposat que Cristina López Amat, sigui nomenada fiscal de la Fiscalia especial Antidroga, on ja hi és en comissió de serveis des del gener de 2022, després d’iniciar la seva trajectòria a l’àrea de Granollers, i el 2012 va passar a la Fiscalia de València.

En el Consell Fiscal, també s’han aprovat dos projectes normatius: un sobre el reial decret que aprova l’Estatut de la Mutualitat General Judicial, i el segon sobre el projecte de reial decret, que modifica el reial decret 1110/2015, pel qual es regula el Registre Central de Delinqüents Sexuals. Es precisa que l’objectiu d’aquesta reforma és per adaptar-la a la nova regulació que introdueix la llei orgànica 8/2021, de protecció jurídica integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència, així com els avenços tecnològics que permeten la transmissió automatitzada de dades i la interconnexió entre els diferents registres i a l’evolució del Sistema Europeu d’Informació d’Antecedents Penals.

 

A la foto principal, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, en un acte al Palau de Justícia. / Foto: Carlos Baglietto