El Consell Fiscal ha donat suport per unanimitat a la Llei Orgànica de Garantia de la Llibertat Sexual, coneguda com a llei del "només sí és sí", i ha proposat d'aclarir la redacció sobre el consentiment, aspecte nuclear d'un text que acaba amb la distinció entre abús i violació. Segons han informat Efe fonts fiscals, el que és un dels principals projectes del ministeri d'Igualtat ha obtingut l'aval de tots els vocals de l'òrgan consultiu de la Fiscalia General de l'Estat, l'informe del qual és preceptiu, però no vinculant.

Després de revisar el text, el Consell ha donat suport deixar enrere les diferències entre l'abús sexual i la violació, acabant amb el primer; així com la necessitat que el consentiment sigui exprés. Però en aquest punt proposen aclarir la redacció de la llei i eliminar la doble negació de l'avantprojecte quan disposa que "s'entendrà que no existeix consentiment quan la víctima no hagi manifestat lliurement per actes exteriors concloents i inequívocs" la voluntat de la persona a participar en l'acte.

EuropaPress Los cinc membres de La Manada ja es troben a Sevilla després de la seva posada en llibertatUna manifestació contra els membres de la 'Manada' a Sevilla / Europa Press

Víctimes explotació sexual

Segons les fonts consultades, el Consell també ha suggerit aclarir i depurar la redacció de diversos aspectes relacionats amb els delictes relatius a l'explotació sexual, i ha proposat la possibilitat que es valori l'elaboració d'una llei integral per a la protecció a les víctimes d'explotació sexual que abordi aquest assumpte de manera més àmplia. A més, han proposat com a circumstància agreujant per a aquest delicte que la víctima estigui embarassada, segons fonts consultades per EFE.

El Consell també ha manifestat alguna apreciació entorn d'algunes penes recollides en el text a la recerca d'una proporcionalitat més gran, afegeixen les fonts.

El Govern va aprovar el passat 3 de març l'avantprojecte d'aquesta llei que modificarà el Codi Penal per introduir un sistema de penes diferent per als delictes sexuals, basat en el consentiment, amb càstigs de fins a 15 anys per als casos més greus de violació i la introducció del delicte d'assetjament ocasional sexista lleu, conegut com a callejero.

Segons la norma, la violència sexual es considerarà violència masclista. Això és, els delictes sexuals, el tràfic amb finalitats d'explotació sexual, el matrimoni forçat i mutilació genital femenina seran violència masclista juntament amb la violència de gènere.

Això va conforme, a la qual cosa exigeix el Conveni Istanbul -i reclama el moviment feminista-, el consentiment és el que determinarà si s'ha comès una agressió sexual, és a dir, només sí és sí.