El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comunicat aquest dilluns al síndic d'Aran, Carlos Barrera, la intenció de celebrar una reunió del Consell Executiu del Govern a la Val d'Aran abans d'acabar el febrer de l'any vinent. El president de la Generalitat també ha mostrat la voluntat de l'executiu de complir amb el desplegament de la Llei d'Aran.

En aquest sentit, el síndic d'Aran ha assistit abans de reunir-se amb Torra al Palau de la Generalitat a una reunió de la comissió negociadora del nou model de finançament per a la regió pirinenca amb els responsables del Departament d'Economia de la Generalitat. La reunió ha servit per fixar les bases del nou sistema, tal com es va acordar a la darrera reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Conselh Generau d'Aran celebrada el 18 d'octubre.

El Conselh Generau d'Aran planteja, entre d'altres, recuperar la partida per a l'exercici de l'autogovern, que anteriorment s'anomenava de polítiques pròpies, i que és fruit de l'estudi que l'any 2014 va encarregar el Conselh Generau d'Aran a la Universitat de Barcelona (UB). La propera reunió s'ha fixat per al pròxim 20 de desembre.

Barrera i el vicesíndic d'Aran, Cesar Ruiz Canela, s'han reunit amb Torra i amb Miquel Àngel Escobar, secretari d'Administracions Locals i Relacions amb l'Aran de la Generalitat.

A banda de la qüestió del finançament, el síndic també ha informat Torra de les negociacions del Conselh Generau d'Aran amb els diferents departaments de la Generalitat.