Catalunya també ha estat present aquest dijous a la reunió de legisladors del Congrés de Poders Locals i Regionals (CPLR) del Consell d'Europa. Diversos càrrecs electes presents a la reunió han expressat la seva opinió sobre el cas català, i s'han pogut veure des de posicions de ple respecte a la Constitució espanyola, a d'altres que han demanat la mediació europea o que han criticat que a Espanya torni a haver-hi "presos polítics". 

Durant el debat "La situació de Catalunya a Espanya", proposat per la delegació alemanya, un total de 29 representants han demanat la paraula. Han estat molts els representants de tots els signes polítics que han criticat l'actuació policial de l'1 d'octubre passat, per les impactants imatges que havien vist. A més, molts han demanat respecte per la Constitució espanyola, però alguns també anar més enllà. És el cas de l'alcalde popular de Sindelfingen (Alemanya), Bernd Voehringer, que ha demanat respecte per la Carta Magna però també ha proposat la mediació del Consell d'Europa.

També la parlamentària escocesa Christina McKelvie, ha criticat que hi hagi "presos polítics", en al·lusió a l'empresonament provisional del president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i ha dit que la situació a Catalunya és "una bufetada al dret d'autodeterminació". També el parlamentari flamenc Karim van Overmeire s'ha expressat en similars termes.

Per altra banda, el regidor socialista de Sezze (Itàlia) Remo Grenga ha dit que "les regles poden canviar-se, però cal negociar amb les actuals". Ha afegit, a més, que "el diàleg és la base d'una Constitució" i ha recordat que "l'espanyola és una de les millors d'Europa".

Espanya, amb la Constitució

Els representants espanyols del Partit Popular i del socialista PSOE han elogiat el paper de la Constitució a la transició. Així ho ha fet l'alcalde de la localitat madrilenya de Móstoles, el socialista David Lucas, que ha dit: "Diàleg sí, però dins del marc constitucional i de l'estat de dret".

Similars missatges han llançat l'alcaldessa de Logronyo, la conservadora Concepción Gamarra; la presidenta de l'Assemblea de Múrcia, la socialista Rosa Peñalver; el president de la Diputació de Segòvia, el conservador Francisco Vázquez, i la parlamentària extremenya socialista Lara Barbol.

La defensa de la Constitució també ha estat evocada per l'exalcalde socialista de Torí Piero Fassino, la seva compatriota del mateix grup, l'alcaldessa de Castel Maggiore, Belinda Gottardi, i el diputat de Renània del Nord-Westfàlia Josef Neumann.

Per altra banda, la delegada juvenil de l'Estat espanyol, la catalana Alba Biosca Alonso, ha recordat que "més de dos milions de persones van anar a votar" l'1 d'octubre i que "una tercera part dels catalans veu la prohibició del referèndum com un atac a la democràcia".

El CPLR compta amb 324 membres titulars i el mateix nombre de suplents, que representen 200.000 col·lectivitats locals i regionals dels 47 estats del Consell d'Europa.