El Consell d'Europa ha considerat "preocupant" la connexió entre el govern espanyol i el fiscal general. El Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d'Europa ha demanat que s'estableixin "criteris i processos clars per incrementar la transparència" en les relacions entre l'Executiu i la fiscalia general. 

L'organisme del Consell d'Europa ha insistit que cal canviar el "mètode de selecció i la durada del mandat". El GRECO recomana que els temps d'elecció del fiscal general no coincideixin amb el canvi de l'Executiu, una recomanació que ha estat ignorada, segons apunta l'informe del grup. Aquest silenci administratiu davant el Consell s'ha interpretat com una manera de posar en qüestió "l'autonomia" de la fiscalia general.

 

El bloqueig del CGPJ

A més de la crítica a la relació entre l'Executiu espanyol i el fiscal general, el Consell d'Europa ha assenyalat el bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com "crític". En l'informe del GRECO es remarca la necessitat que els membres del CGPJ siguin escollits pels mateixos jutges, no pas pels polítics. "Quan hi ha una composició mixta dels consells judicials per a la selecció dels jutges, els estàndards apunten que els jutges han de ser elegits pels seus iguals i les autoritats polítiques, com el parlament i l'executiu, no han d'estar involucrats en cap moment en aquest procés de selecció", es recull al document. 

Des del grup del Consell es critica que l'Estat espanyol no ha seguit la seva recomanació per garantir la "independència", "imparcialitat" i "transparència" en els nomenaments d'alts càrrecs de l'àmbit judicial. Des del Consell es lamenta "la manca de resultats positius per implementar aquesta recomanació".

El GRECO no ha assenyalat només la manca de transparència pel que fa al bloqueig del CGPJ. En el seu informe també s'assenyala que cal més transparència en la relació entre els parlamentaris i els lobbies, així com  la seva "integritat" i "rendició de comptes". Concretament, l'informe apunta que la meitat dels parlamentaris espanyols no inclouen les seves reunions amb lobbies a les seves agendes institucionals. "Cal prendre més accions determinades en aquest àmbit", ha sentenciat. Finalment, a l'informe també és donat un toc d'atenció a l'Estat en matèria de corrupció, afirmant que només s'han "implementat o s'estan abordant satisfactòriament" set de les onze recomanacions, mentre tres s'han implementat parcialment una no.