La Comissió Permanent del Consell d'Estat es reuneix aquest dilluns per dictaminar sobre la llei de presidència catalana, un pas preceptiu perquè l'Executiu recorri al Tribunal Constitucional i freni així una investidura a distància de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

El Consell de Ministres va acordar divendres sol·licitar el preceptiu informe al Consell d'Estat amb caràcter d'urgència, després que el ple del Parlament aprovés la llei, amb el suport de la majoria de JxCat, ERC i la CUP.

La Comissió Permanent del Consell d'Estat estudiarà l'informe redactat per la Secció Primera del Consell d'Estat, que presideix Landelino Lavilla, i que entén dels assumptes procedents de la Presidència del Govern i dels ministeris de la Presidència i per a les Administracions Territorials i d'Afers Estrangers i Cooperació, així com els temes relatius a conflictes sobre l'autonomia local.

Després de l'aprovació del dictamen, que és preceptiu però no vinculant, el Consell d'Estat remetrà el seu informe a l'Executiu, per a la presentació de l'anunciat recurs al Tribunal Constitucional.

Què diu la reforma?

La reforma, aprovada pel procediment de lectura única malgrat que el Consell de Garanties Estatutàries ho desaconsellava, habilita al Parlament a investir al president de la Generalitat per via telemàtica. La modificació de la llei va comptar amb un total de 70 vots , mentre que es van oposar els 64 parlamentaris de Ciutadans, PSC-Units, Catalunya en Comú-Podem i PPC.

Planteja que es puguin fer debats d'investidura del president de la Generalitat sense que el candidat estigui present en l'hemicicle, amb una autorització prèvia del ple per majoria absoluta, cosa que no va avalar el Consell de Garanties Estatutàries, encara que el seu informe no és vinculant.