El Consell de l'Advocacia Catalana (ICAC) ha fet públic aquest dimarts el seu suport a l'advocat de Carles Puigdemont Gonzalo Boye davant les amenaces rebudes durant l'exercici de la seva feina. La plataforma d'advocats Compromesos i la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya van demanar al Consell, que representa els catorze Col·legis d'Advocats de Catalunya, que donés empara a Boye, després que el Col·legi d'Advocats de Madrid l'hi rebutgés.

La petició, signada per 380 advocats, va ser valorada en el ple del consell d'aquest dilluns on es va decidir per unanimitat donar suport a l'advocat. En el seu acord, detallen que "el consell mostra el suport a tots els lletrats que, com el senyor Gonzalo Boye, rebin pressions i ingerències de qualsevol tipus i provinents de qualsevol persona o entitat que puguin perjudicar la independència, la llibertat, la dignitat i la integritat de l'exercici professional".

Tot i això, recorden que no poden donar-li empara formal, ja que només pot fer-ho el col·legi al qual l'advocat estigui inscrit, en aquest cas, el Col·legi d'Advocats de Madrid. Aquesta institució ja li va rebutjar la petició d'empara assegurant que no hi havia "fets objectius que hipotèticament poguessin justificar la seva concessió".

 

L'ICAC recorda al col·legi madrileny que si un dels seus col·legiats demana empara, té l'obligació de donar-l'hi sense necessitat que les pressions es mostrin d'una "forma objectivable" sinó que és suficient amb la "incomoditat" manifestada pel professional.

Recorden que el dret de defensa ha de ser respectat per tothom, des dels ciutadans fins a l'advocacia institucional, i titllen d'"intolerables" les intromissions mediàtiques o de qualsevol altre tipus en l'exercici d'aquest dret.

Resposta rotunda

La plataforma d'advocats que va presentar la petició assegura que la resposta del Consell dona a entendre que Boye sí que rebria l'empara si fos col·legiat a Catalunya. Tot i que no es pugui fer efectiva, celebra la "rotunda i inequívoca" declaració de l'advocacia catalana.