En els darrers anys el telèfon d'atenció a les víctimes de violència masclista (900 900 120) ha anat rebent cada vegada més trucades. Durant el 2021, per exemple, es van rebre 10.779 trucades relacionades directament amb la violència masclista, i 1.856 més que també han atès la mateixa línia vinculada a altres motius. Aquest gran nombre de denúncies no es relaciona amb un augment de la violència en si, sinó a una major conscienciació de la ciutadania i les supervivents, que estan més determinades a denunciar comportaments que abans es toleraven, ha exposat Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, en una entrevista a Europa Press. 

Verge ha subratllat com a objectiu la "corresponsabilitat" de tota la societat per aturar la violència masclista, i ser capaços d'identificar quines són les diferents formes d'aquest tipus de violència. La consellera ha remarcat que per a aquesta identificació cal tant el paper de les dones com el dels homes, que poden ajudar a "deslegitimar i rebutjar" als seus espais aquestes conductes.

"Les campanyes de conscienciació que s'han fet, haver arribat a més punts, a més col·lectius, a més espais", ha assenyalat Verge com a motius de l'augment de la denúncia d'aquesta mena de violències. Però la consellera no només es recolza en les campanyes institucionals, ha remarcat el valor dels casos de dones amb visibilitat pública són "molt potents per ajudar altres dones que estiguin en una situació semblant per identificar que el que els està passant no és fruit de la mala sort", i ha insistit que és una situació estructural.

4,5% més de denúncies

Durant el tercer trimestre de l'any 2021, Catalunya ha experimentat un augment del nombre de denúncies per violència masclista. Concretament, han incrementat un 4,5%, segons dades l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Durant aquest període s'han registrat 6.054 denúncies.

Entre les mesures que han acompanyat algunes denúncies d'aquesta mena trobem que es van demanar 1.309 ordres de protecció i mesures de protecció, un 6,5% menys que l'any passat. De les accions de protecció que es van demanar es van adoptar en 612 casos i es van denegar 697. És a dir, se n'han negat més dels que s'han concedit.  La taxa de víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones es va situar en el 15,2 % en aquest tercer trimestre.  Durant aquest 2021 a Catalunya hi ha hagut 12 feminicidis, segons l'Institut Català de la Dona. 

Les dades  l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere exposen com l'augment de les denúncies ha estat generalitzat a tot l'Estat espanyol. A Espanya, en aquest tercer trimestre l'increment de denúncies ha estat d'un 5,22%, sent un total de 45.091. Pel que fa a les sentències, aquestes han augmentat en un 2,6%. De les sentències en aquest lapse de temps el 79,22% van ser condemnatòries.