Durant el tercer trimestre de l'any 2021 Catalunya ha experimentat un augment del nombre de denúncies per violència masclista. Concretament, han incrementat un 4,5%, segons dades l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Durant aquest període s'han registrat 6.054 denúncies.

Entre les mesures que han acompanyat algunes denúncies d'aquesta mena trobem que es van demanar 1.309 ordres de protecció i mesures de protecció, un 6,5% menys que l'any passat. De les accions de protecció que es van demanar es van adoptar en 612 casos i es van denegar 697. És a dir, se n'han negat més dels que s'han concedit.  La taxa de víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones es va situar en el 15,2 % en aquest tercer trimestre.  Durant aquest 2021 a Catalunya hi ha hagut 12 feminicidis, segons l'Institut Català de la Dona. 

Augment a tot l'Estat

Les dades  l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere CGPJ exposen com l'augment de les denúncies ha estat generalitzat a tot l'Estat espanyol. A Espanya, en aquest tercer trimestre l'increment de denúncies ha estat d'un 5,22%, sent un total de 45.091. Pel que fa a les sentències, aquestes han augmentat en un 2,6%. De les sentències en aquest lapse de temps el 79,22% van ser condemnatòries. 

També van augmentar les víctimes d'aquesta mena de violències en un 5%, fins a les 43.830. Les dades del CGPJ mostren que hi ha més víctimes que no pas denúncies. Això provoca que a l'Estat la taxa de víctimes de la violència se situen en 18,2 per cada 10.000 dones, tres punts més que a Catalunya i un més que l'any passat en el mateix període. 

Més casos amb menors 

Un aspecte molt concret d'aquesta mena de violència que també ha augmentat són els assumptes als jutjats de menors. Es van registrar nou assumptes per violència de gènere, sis més que en el mateix període del 2020. Hi va haver quatre sentències amb imposició de mesures per delictes de violència de gènere, mentre que en el tercer trimestre del 2020 va ser una, segons remarca l'ACN.

A més, n'hi va haver dues sentències més sense imposició de mesures i quatre conformitats prèvies. En total, es van enjudiciar quatre menors per delictes de violència de gènere amb imposició de mesures i en dos casos més no es van establir mesures.

Reforç legal

El Govern de la Generalitat va aprovar el 30 de novembre un nou decret llei per protegir als infants de ser víctimes de violència vicària. La nova normativa modifica els articles del Codi civil de Catalunya relatius a la guarda dels fills, en la qual es produeixen la majoria de les morts d'infants a mans dels seus pares, segons el Departament de Justícia, dirigit per Lourdes Ciuró

La violència vicària és un tipus de violència masclista que consisteix en qualsevol mena de maltractament o violència contra els fills que té com a objectiu provocar dany psicològic a la mare, segons descriu la Llei 17/2020. "És una de les violències més cruentes perquè és antinatural que qui ha de protegir no ho faci", ha lamentat la consellera Ciuró. 

Els espais més comuns en què succeeixen aquestes agressions, sovint mortals, és durant el règim de visites dels pares. Justament on s'enfoca el nou decret del Govern de la Generalitat

 

 

Imatge principal: Un grup de dones sostenen una pancarta en contra de les violències masclista en una concentració a Montblanc després de l'agressió sexual a dues menors / ACN