Després confrontacions dins del Govern espanyol per la proposta de Llei Trans del Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, les faccions socialistes de l'Executiu han plantejat una proposta de Llei LGTBI, en la qual es reconeix la "manifestació de la lliure voluntat" de gènere de les persones trans amb un "procediment" al Registre Civil, segons informa Efe. Des d'Igualtat han precisat que l'acord no està tancat, però els membres socialistes del Govern de Sánchez s'han mostrat disposats a aprovar la llei en dues setmanes.

El nou text proposat pel PSOE pretén "avançar en els drets" del col·lectiu LGTBI, incloent-hi el trans, segons han confirmat fonts de la Moncloa a Efe. L'agència es fa ressò de què des d'una part de l'Executiu es considera que la proposta socialista suposarà un pas més per tenir una de les "legislacions de l'entorn més avançades"

La proposta socialista implicaria la creació d'un "procediment davant del funcionari de Registre Civil" per al canvi de sexe. Els socialistes argumenten que és "com es fa en qualsevol altra manifestació de la voluntat". "Ha de tenir les mateixes garanties que qualsevol altre reconeixement de dret i moure en els mateixos paràmetres, però es reconeix la manifestació de la lliure voluntat", han precisat les fonts de Efe. La part socialista del Govern s'ha mostrat confiada que la seva proposta està formulada de manera que no pugui ser tombada pel Tribunal Constitucional.

Precaució des d'Igualtat

Malgrat el sobtat optimisme socialista en la matèria des del ministeri de Montero han matisat que s'està fent "un gran esforç" per arribar a un consens, però que això no implica que l'acord ja estigui tancat. La ministra d'Igualtat ha subratllat que no s'abandona el projecte de Llei Trans, sinó que es treballa en dues lleis. 

Des del Ministeri d'Igualtat fa dies que es pressiona per aprovar la Llei Trans i la LGTBI abans de la celebració del dia de l'Orgull, el 28 de juny

Canviant el focus

Les disputes entre PSOE i Podem per la tramitació de la llei s'han cronificat al llarg dels darrers anys. Des de sectors socialistes, i alguns de Podem, el concepte d'autodeterminació de gènere que inclou la llei de Montero desperta rebuig i ha servit per aprofundir en les desavinences del Govern.

El passat 18 de maig el partit socialista va fer naufragar la Llei Trans quan va arribar al Congrés. Aquesta vegada, però, el concepte trans no apareix al títol de llei, queda diluït entre les diverses normatives que recull la proposta socialista.

 

Imatge principal: Una manifestació de col·lectius en defesa dels drets trans davant la negativa del PSOE d'aprovar la llei / ACN