El Ple del Congrés dels Diputats ha fet el primer pas per iniciar la despenalització de l'eutanàsia, gràcies al suport expressat per la major part dels grups a la proposició de llei del Parlament de Catalunya que demana la reforma del Codi Penal en aquest sentit. Tots els grups, excepte el PP i UPN, que s'han mostrat en contra, i Ciutadans, que s'abstindrà segons han confirmat fonts del partit, han avançat la seva posició favorable a aquesta iniciativa, que, no obstant això, serà votada pel ple de la Cambra Baixa dijous vinent.

La proposta aprovada pel Parlament de Catalunya, que s'ha debatut avui en el Congrés, sol·licita la reforma de l'article 143.4 del Codi Penal per despenalitzar l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi, així com exonerar de responsabilitat penal a qui ajudi a morir a una persona amb una malaltia terminal o incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu. Actualment, el Codi Penal contempla penes de presó d'entre 4 i 8 anys per a "qui indueixi al suïcidi d'un altre" i a penes d'entre 2 i 5 per a qui cooperi amb "actes necessaris al suïcidi d'una persona". També estableix que serà castigat amb la pena de presó de 6 a 10 anys, si la cooperació arribés fins al punt de causar la mort.

Malgrat haver mostrat el seu suport a la iniciativa, la diputada del PSOE Lìdia Guinar ha incidit en la importància que aquesta vagi acompanyada d'una regulació de l'eutanàsia com la recollida en la proposició de llei que els socialistes van presentar la setmana passada. En aquest sentit, ha confiat que la proposta del PSOE serà la llei reguladora de l'eutanàsia a Espanya, perquè és el "més convenient i adequat".

El debat, en el qual diversos diputats han recordat la figura del doctor Luis Montes, recentment mort i que va lluitar per triar lliurement i legalment el moment i els mitjans per morir, ha començat amb la defensa de la proposta per part de tres diputades del Parlament català.

Alba Vergès i Bosch (ERC) ha destacat que hi ha hagut un canvi en la perspectiva social de l'eutanàsia, ja que compta amb el suport majoritari de la societat, i que "avui la por de patir de forma insuportable pesa més que el tabú de la por de la mort". Per la seva part, Marta Rivas Frias (A Comú Podem) ha subratllat que despenalitzar i regular l'eutanàsia i el suïcidi assistit "no li restarà drets a ningú" que vulgui morir quan la naturalesa el marqui i no hi hagi una alternativa mèdica. La diputada del PSC Assumpta Escarp ha recordat que des de 1994 el Congrés ha debatut fins a en 16 ocasions la regulació de l'eutanàsia i el Parlament català, tres, i ha defensat "dignificar" el procés de la mort.

A través de Pilar Cortés, el PP ha reiterat el seu rebuig de la despenalització de l'eutanàsia, perquè, entre altres coses, no està recollida a la Constitució, no pertany a la medicina i va en contra de l'ésser mèdic. "El pacient no vol morir, ningú no es vol morir. El que vol el pacient és viure sense sofriment i dolor", ha argumentat.

Tampoc no ha secundat la proposta Ciutadans, que s'abstindrà dijous vinent i que a boca del seu diputat Francisco Igea ha advocat per una llei de drets i garanties de la dignitat de la persona davant del procés final de la seva vida, com que es troba en fase de ponència en el Congrés a iniciativa del seu partit. A més, ha assegurat que aquesta iniciativa només protegeix els qui practiquen l'eutanàsia, però s'oblida dels pacients que pateixen, i ha insistit que aquesta reforma proposada necessita un marc regulatori.

Marta Sibina, d'Unidos-Podemos, ha demanat a Ciutadans que no es posi de perfil davant d'aquest assumpte i ha abundat que ara toca al Congrés "estar a l'altura" i "posar punt i final a una anomalia democràtica" com és la penalització de l'eutanàsia.

El diputat del PNB Joseba Aguirretxea ha considerat que ha de fer-se el pas de la despenalització del suïcidi assistit amb "moltíssima serietat i cautela", ja que no es pot castigar els que ajuden a morir una persona que així ho desitja, "perquè no pot viure", mentre ha apostat per legislar l'eutanàsia. Des d'ERC, Ester Capella ha defensat que l'Estat ha de garantir la vida, però no pot imposar viure en totes les circumstàncies. Tant el PDeCAT com Compromís donaran suport a la iniciativa, menteixis que UPN votarà en contra.