El congrés per triar successor al Partit Popular serà els dies 20 i 21 de juliol, segons ha anunciat Mariano Rajoy durant la reunió de la Junta Directiva Nacional aquest dilluns. El president sortint ha insistit en què no pensa "assenyalar" cap "dofí ni successor", en considerar que no el tindria, ni voldria fer tals "distincions". Això obre la porta a la crua batalla entre candidats, entre els quals ja sonen Alberto Núñez Feijóo, Soraya Sáenz de Santamaría o María Dolores de Cospedal, disputa que el propi Rajoy no ha descartat i que hauran de dirimir els militants del PP.

 "Cap de les persones que podrien optar a la plaça necessiten el meu suport, qui vulgui ser president, ho pot ser sense crosses, ni més mèrit que el seu", ha exposat l'exdirigent de la formació, qui pilotarà el partit sense interferir en el procés de successió, fins a la seva culminació. "Respecte absolut al vostre procés de decisió, no exerciré una decisió que us correspon a vosaltres, no penso assenyalar ni vetar, no vull influir ni condicionar aquella que és la vostra decisió" ha dit, en considerar que és la militància i els electors els qui conferiran la "legitimitat" del futur dirigent.

Això marca la diferència amb l'expresident José María Aznar, qui sí va escollir Rajoy per al seu relleu al 2008 al congrés de València. El fet és que el president popular ha tingut paraules per a Aznar, quan ha proclamat que el partit mantingui la seva "independència i personalitat" i que "ningú de fora" ha de dictar-li allò a fer. El retret arriba després que la setmana anterior el president de FAES i expresident d'honor del PP s'oferís a "reconstruir" el centredreta. "Està desarticulat. Des de la meva posició actual, i no des de cap altra, estaria encantat de participar en la reconstrucció" va dir Aznar. 

El president sortint ha exposat els motius de la decisió de no triar cap successor. Primer, perquè no creu tenir aquest "dret". "La decisió última que vaig prendre és la de marxar i tots em vau respectar i crec que no he de prendre més decisions sobre el futur del PP" ha dit. Segon, ha advocat per un procés obert "de forma transparent i democràtica, sense pors ni recels". "Estic segur que estareu a l'alçada de la situació" ha indicat. Tercer, ha considerat que en "tots" els militants havia trobat una "lleialtat inquebrantable" i a ningú podria distingir "amb una preferència". "No hi estic disposat" ha reblat.

Rajoy se'n així va deixant llibertat als seus perquè presentin batalla, cosa que ha volgut limitar en el temps com ell mateix ha reconegut perquè el PP no esvingui una guerra campal. "He triat el termini mínim que em confereixen els estatuts" ha dit. "No convé perllongar en el temps aquest procés que pot generar tensions lògiques" ha repetit. Això sí, ha advocat perquè la competició sigui "sana" i "natural". Aquí ha instat el futur president del PP ha tancar files amb els qui li disputin la plaça. "Necessitarà totes les mans, l'energia, l'experiència. Guanyi qui guanyi, guanyarem tots", ha tancat.

El congrés se celebrarà a Madrid. El termini per presentar precandidatures serà el 20 de juny. El dia 22 es convocarà la campanya electoral interna, que començarà a les 10h del 23 de juny, fins a les 24h del 4 de juliol. El 5 de juliol es votarà candidat i compromissaris. Els compromissaris seran els encarregats d'escollir el líder. El comitè organitzador estarà presidit per Luis de Grandes, vicepresidentes Alfonso Fernández Mañueco, Vicente Tirado, tesorera Carmen Navarro, vocals José Antonio Bermúdez de Castro, José María Rivas, entre d'altres representants.