L'expresident José María Aznar s'ofereix a reconstruir el centredreta espanyol, des de la distància, tal com ha assegurat hores després de la dimissió de Mariano Rajoy. "El centredreta nacional està desarticulat. Des de la meva posició actual, i no des de cap altra, estaria encantat de participar en la seva reconstrucció", ha dit Aznar en un acte a Madrid. Les paraules arriben el mateix dia que Rajoy ha anunciat que abandona la direcció del Partit Popular i pilotarà la transició cap a un altre líder, que haurà de culminar al juliol perquè el partit conservador pugui encarar els comicis autonòmics i locals del 2019.

La posició d'Aznar ha estat tradicionalment molt crítica amb Rajoy, tant pel que fa a la pujada d'impostos, l'abordatge de la crisi amb Catalunya, on hagués esperat més duresa, o el tractament dels casos de corrupció que han involucrat el PP. Inclús, havia abandonat el càrrec d'expresident d'honor del partit i des de la fundació FAES, que presideix, havia discrepat profundament amb l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, després que aquesta considerés fa molts mesos que populars i PSOE s'haurien d'haver posat d'acord amb l'Estatut.

Així les coses, Aznar no havia exhibit intencions de tornar a la primera plana política, més enllà de compartir punts programàtics en comú amb Albert Rivera i Ciutadans i elogiar-los. Aquesta vegada, però, en la presentació del llibre No hay ala oeste en la Moncloa, de qui va ser el seu secretari general de la Presidència del govern espanyol, Javier Zarzalejos, s'ha mostrat disposat a aquesta col·laboració. "El meu compromís és amb el meu país, amb Espanya i amb els espanyols. No tinc cap compromís partidari, ni em considero militant de res ni em sento representat per ningú", ha recalcat Aznar.