Era la crònica d’una mort anunciada. Aquest dijous, el Congrés dels Diputats ha tombat la moció d’Esquerra Republicana que reclamava la negociació d’un referèndum pactat entre Catalunya i Espanya. Ha estat rebutjada amb els vots en contra dels diputats del PSOE i amb l’abstenció dels d’Unidas Podemos. Jaume Asens ha tractat de justificar l’abstenció, assegurant que abans de portar-ho al parlament s’ha d’abordar a la taula de diàleg. Però el marcador final ha estat molt contundent: 38 vots a favor, 276 en contra i 36 abstencions. Només hi han donat suport ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu, Més País i Compromís. La resta, en el no a consultar els catalans.

Concretament, la moció defensada pel portaveu republicà Gabriel Rufián instava el govern espanyol a "negociar un referèndum d'autodeterminació amb el govern de la Generalitat com a solució pactada i democràtica al conflicte polític". Durant el debat, aquest dimecres, sabent que estava destinada al fracàs, els partits catalans van centrar les intervencions en l’escenari sorgit de les eleccions al 14-F. Tant ERC com JxCat van coincidir a carregar contra els comuns, per la seva abstenció però també  dedicar-se a fer “piulades” contra l’empresonament de Pablo Hasél però no actuar des de La Moncloa. Malgrat tot, Rufián va interpel·lar la CUP i els comuns per formar un “front ampli” a la Generalitat on “predominin” les esquerres.

Els posicionaments dins el govern espanyol ja eren coneguts abans fins i tot que es debatés. La portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, va donar per descomptat el seu vot en contra. "A ningú no li ha de sorprendre la posició del PSOE en contra d'aquesta moció", va apuntar en roda de premsa aquest dimarts. Lastra va assegurar que "som el partit del diàleg, com ha quedat referendat pels catalans". Per tant, va concloure al respecte, "en aquest camí transitarem a la taula de diàleg quan es formi el Govern de Catalunya". Una taula de diàleg on tampoc no contemplen acceptar el referèndum d'autodeterminació.

Unidas Podemos va introduir alguns matisos. El president del grup parlamentari, Jaume Asens, va subratllar que el referèndum d'independència forma part del seu programa electoral, per si en quedaven dubtes. No obstant això, va considerar "poc seriós" que Esquerra Republicana ho plantegi a través d'una moció al Congrés al cap de dos dies de les eleccions catalanes. Per tot això, s'han abstingut, perquè el lloc on s'ha d'abordar aquesta consulta no és a la cambra baixa, sinó a la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat.