La Mesa del Congrés ha acordat ajornar la posada en marxa de la comissió d'investigació sobre el suposat ús partidista del Ministeri de l'Interior per part del seu extitular Jorge Fernández Díaz a l'espera que l'al·ludit es recuperi de la recent intervenció hepàtica que va patir fa uns dies i rebi l'alta mèdica.

El PSOE va registrar divendres passat un escrit al Congrés demanant convocar ja aquesta comissió d'investigació, que va ser creada pel Ple de la Cambra Baixa el 27 de setembre i que encara està pendent que els grups parlamentaris arribin a un acord sobre la Mesa i, concretament, la persona que ha d'ocupar la presidència d'aquest òrgan.

Dos dies després es va conèixer que Fernández Díaz havia estat intervingut quirúrgicament en una clínica de Navarra a conseqüència d'una lesió hepàtica i aquest dimarts la Mesa del Congrés ha acordat congelar per unanimitat la petició del PSOE, a l'espera que l'exministre es recuperi.

No obstant això, els grups parlamentaris podran aprofitar aquests dies per intentar tancar un acord sobre la taula de la comissió d'investigació amb la finalitat que, una vegada que Fernández Díaz rebi l'alta mèdica, es pugui convocar immediatament la reunió constitutiva.

"Policia política"

La Cambra Baixa va acordar obrir aquesta investigació a instàncies del PSOE i d'ERC i l'antiga Convergència (ara Partit Demòcrata Europeu Català), i el PP va votar en contra. En concret, el Ple es va fixar com a objectiu aclarir si, durant la seva etapa a Interior, l'ara president de la Comissió de Peticions del Congrés va posar en marxa una 'policia política' per perseguir membres d'altres partits i si el president del Govern, Mariano Rajoy, estava al corrent de les seves maniobres.

Els grups van registrar fa dues setmanes el nom dels seus representants en aquest òrgan (tres representants del PP, dos del PSOE, dos més de Units Podem i un de Ciutadans, ERC, PNB i el Grup Mixt), però encara no han començat les converses per decidir qui compondrà la Mesa de la comissió que s'encarregarà de dirigir els seus treballs.

Segons fonts parlamentàries consultades per Europa Press, l'oposició descarta que la presidència recaigui en el PP, que no té previst moure fitxa per activar aquest òrgan i al seu torn els populars i altres grups no contemplen que la tasca recaigui en ERC, que ha situat com el seu representant Gabriel Rufián, ni a l'antiga Convergència, que estarà representada per Sergi Miquel.

"La intenció és citar l'exministre"

El PSOE ha designat per a aquesta tasca els seus portaveus d'Interior, Antonio Trevín, i de Justícia, Juan Carlos Campo, mentre que en representació de Ciutadans hi serà el secretari general del grup parlamentari, Miguel Gutiérrez, i del PNB, Mikel Legarda. Per la seva banda, Units Podem ha triat al portaveu d'En Comú, Xavier Domènech, i la vicepresidenta quarta del Congrés, Glòria Elizo.

En principi, aquest òrgan treballarà durant tres mesos, encara que la seva activitat es pot prorrogar si hi ha acord. Les conclusions de la comissió s'hauran d'elevar al ple del Congrés per a la seva aprovació definitiva.

Alguns grups ja han avançat la seva intenció de citar a comparèixer el mateix Fernández Díaz, que ja va ser reprovat fa unes setmanes a la Comissió d'Interior del Congrés pels fets que ara es volen investigar.