Sembla que les condicions són diferents a la (no) negociació de la reforma laboral. Almenys així ho percep Gabriel Rufián després de mantenir diversos contactes amb el govern espanyol sobre el pla de xoc contra els efectes de la guerra, que ahir va presentar Pedro Sánchez. El portaveu d'ERC al Congrés s'ha obert a convalidar el decret quan arribi a la cambra baixa, perquè no poden oposar-se a mesures que "ajuden a la gent", malgrat que consideren que les mesures podrien anar més enllà. Per això, els republicans i també altres grups volen negociar el text per a poder millorar-lo. A diferència del que va passar amb la reforma laboral, hi veuen marge.

Ahir va ser presentat per Pedro Sánchez en una conferència i avui serà aprovat en forma de decret pel Consell de Ministres. Entre les principals mesures destaquen la rebaixa generalitzada de vint cèntims per litre de carburant, la pujada d'un 15% de l'ingrés mínim vital o el topall al preu del gas. No obstant això, aquesta última mesura encara està pendent del vistiplau que doni la Comissió Europea a la proposta que presentin Espanya i Portugal. El decret aprovat avui es debatrà al Congrés en el termini d'un mes.

 

En roda de premsa aquest dimarts al Congrés, Gabriel Rufián ha vist amb bons ulls algunes de les propostes, com la bonificació als carburants o la pujada de l'ingrés mínim vital, unes mesures que, ha dit, havien estat reclamades per ERC. Ara bé, també ha criticat que les mesures només siguin fins al 30 de juny, que siguin "mesures conjunturals i no estructurals". Però, preguntat sobre el seu vot quan aquest decret arribi, el portaveu republicà ha respost: "Encara que ens sembli insuficient, sempre estarem al costat d'intentar ajudar a la gent". Ha subratllat com les formes han canviat i que "intentaran millorar-lo". A diferència de la reforma laboral, ha constatat com no es descarta la tramitació com a projecte de llei.

 

En la mateixa línia s'han plantejat altres aliats parlamentaris, com EH Bildu. La seva portaveu al Congrés dels Diputats, Mertxe Aizpurua, també hi ha aplanat el camí: "En principi no ens hi oposarem". Per una banda, ha lamentat que són "mesures conjunturals, temporals i insuficients", però també ha valorat que s'hagin recollit mesures proposades entre ERC i Bildu, que "van en direcció correcta". Esperen "concreció" i poder millorar-lo.

La CUP, molt crítica

Un to molt diferent ha exhibit la diputada de la CUP, Mireia Vehí, que ha estat molt crítica Si bé ha dit que "algunes mesures estan bé", com el topall al gas o l'ingrés mínim, també ha criticat els "dos errors" que comet el govern espanyol. El primer, que no hi hagi cap impost a les grans corporacions perquè paguin totes aquestes mesures i que no ataquin els beneficis caiguts del cel. El segon, que "no fa un plantejament seriós de la situació límit dels combustibles" i la necessitat d'un canvi de model. Com a resum, ha conclòs, són mesures "insuficients, epidèrmiques i que no molesten l'IBEX".