El govern espanyol prem l'accelerador amb la reforma de la sedició. La proposició de llei que reformarà el delicte de sedició pel de "desordres públics agreujats" ha superat avui el seu primer tràmit en el Congrés. La proposta ha estat admesa a tràmit amb els vots favorables del PSOE i Unidas Podemos, amb la intenció d'accelerar el seu debat en el ple. Així, la Taula del Congrés ha donat entrada a la reforma aquest mateix dilluns i la Junta de Portaveus, que tornarà a reunir-se per segona vegada aquesta setmana, podria accelerar el seu debat per incloure-la en un altre ple després del dels pressupostos generals de l'Estat la setmana vinent. Amb l'acceleració del procés per la via urgent, la nova norma podria entrar en vigor aquest mateix any, informa Efe.

Es podria debatre la setmana que ve

La reforma podria debatre's en ple parlamentari la setmana que ve. Encara que aquest dilluns s'ha reunit la Junta de Portaveus per aprovar l'ordre del dia del ple de la pròxima setmana, però es convocarà una altra reunió a finals d'aquesta setmana a fi d'organitzar la sessió plenària de la següent. Alguns portaveus de l'entorn d'Unidas Podemos no descarten que també es pugui incloure en el ple de la setmana que ve la presa en consideració de la proposició de llei de reforma del delicte de sedició. I és que tant el PSOE com Unidas Podemos ja van deixar clar que pretenien accelerar la seva tramitació perquè la nova llei pogués estar a punt fins i tot a finals d'any.

Presentació d'esmenes exprés

No obstant això, una vegada aprovada la tramitació de la proposició de llei amb el suport dels partits del govern de coalició i dels aliats parlamentaris, que han mostrat ja la seva opinió favorable, s'inicia el termini per a la presentació d'esmenes a la totalitat i d'esmenes parcials, que s'haurien de registrar en una setmana, ja que s'ha sol·licitat el tràmit per la via d'urgència, que escurça a la meitat els temps. En aquest sentit, fonts d'Unidas Podemos i d'ERC han assenyalat a Efe que ja treballen en les esmenes que es registrarien. Els republicans insisteixen també a reformar el delicte de malversació, matisant en tot cas que "la corrupció s'ha de continuar perseguint amb força". Alguns aliats parlamentaris com Más País també s'han mostrat d'acord en ser "implacables" amb els delictes públics. El seu portaveu en el Congrés, Íñigo Errejón, ha assenyalat que aquest delicte s'ha de tractar diferent quan la malversació va en concurs amb el delicte comès pels polítics catalans. A més, aquesta formació coincideix amb Unidas Podemos en la seva preocupació per no endurir les penes per desordres públics en manifestacions pacífiques o de protesta social. "Ens preocupa que inclogui un possible agreujant i ampliació dels tipus que es poden aplicar a la protesta social. Si el govern espanyol vol comptar amb el nostre vot, això ha de reformar-se. Registrarem una esmena perquè no estem d'acord amb el possible ús de la criminalització de la protesta social"