Aquest dijous, el Ple del Congrés ha donat llum verda a la llei que castigarà penalment tots aquells que assetgin les dones que acudeixen a una clínica per avortar. La llei s'ha aprovat amb 204 vots a favor, 144 en contra i cap abstenció.  Els únics partits que hi han votat en contra han estat PP, Vox i UPN. Mesos després que la majoria de grups parlamentaris aprovés tramitar la proposició de llei del PSOE per reformar el Codi Penal, ja s'ha aprovat castigar amb presó la persecució a les dones que acudeixin a les clíniques d'avortament. La nova llei ha culminat el seu recorregut a la Cambra Baixa. Ara, la iniciativa passarà a tramitar-se al Senat.

La diputada del PSOE, Laura Berja, ha estat l'encarregada de defensar la iniciativa del seu grup parlamentari. Segons ella, amb la nova llei que castiga la persecució a les dones que decideixen avortar, es farà "història parlamentària". A més, ha carregat amb duresa contra el PP pel seu rebuig al text i l'ha acusat d'haver elegit, una vegada més, amb Vox "el bàndol incorrecte". Berja també ha retret al partit d'ultradreta que assenyali les dones que avorten en lloc de respectar la seva decisió. I ha assenyalat que amb el seu posicionament no estan defensant la llibertat religiosa, sinó l'assetjament i els assetjadors. 

Des del PP, Teresa Angulo ha defensat que la iniciativa "té un clar biaix ideològic que atempta contra la tolerància i la llibertat". Per als populars, la iniciativa no pretén solucionar un problema real sinó impedir els drets de reunió i expressió. "No volen tipificar l'assetjament sinó restringir per censura prèvia el dret d'expressió, cosa que prohibeix la Constitució", ha assegurat Angulo. Vox ha anat un pas més enllà i ha assegurat, per via de la seva diputada Lourdes Méndez, que a partir d'ara "serà un honor ser considerat delinqüent per un Govern que indulta terroristes i fica a la presó qui es dedica a salvar vides". Ella mateixa ha anunciat que recorreran la nova llei al Tribunal Constitucional.

La Comissió de Justícia va aprovar el 22 de desembre passat el dictamen sobre la proposició de llei amb les modificacions acordades per PSOE, Unidas Podemos, ERC, PNB i Ciutadans. Concretament, els canvis inclouen que no només es castigarà els que assetgen les dones que acudeixen a aquests centres a avortar, sinó que la llei també penalitzarà l'assetjament als sanitaris i directius de les clíniques i al personal de la sanitat pública que intervé en avortaments.  A més, perseguir les dones que decideixin avortar es penarà sense que calgui una denúncia expressa de la dona perquè s'iniciï el procediment.