El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha impugnat el nou Reglament d'Adopció internacional, publicat al BOE la setmana passada, per invasió de competències. Des del Govern es considera que el text incompleix un acord bilateral del 2016, tancat arran de la nova llei de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència, a través del qual es blindaven les competències catalanes.

Si el nou reglament entra en vigor, el 4 de juliol vinent, el Govern perdrà poder ''de decisió'' ja que els tràmits amb els països d'origen, el flux d'expedients i l'acreditació d'entitats dependran del govern espanyol. Les funcions de l'Institut Català de l'Adopció i l'Acolliment, doncs, es reduiran a qüestions de gestió.

Segons ha recalcat la directora de l'ICAA, Agnès Rusiñol, el nou reglament envaeix la decisió de l'inici i el tancament de la tramitació en països concrets. Rusiñol ha explicat que fins ara, la Generalitat podia decidir amb quins països s'iniciaven o es tancaven les adopcions. El nou marc normatiu també afectarà el flux d'expedients, ja que es regularà des del govern espanyol, mentre que també es retira la competència d'acreditar les entitats col·laboradores, cosa que, segons Rusiñol, podria fer perdre ''proximitat'' en donar-se el cas d'acreditar només entitats que no tenen seu social a Catalunya. 

Actualment hi ha entre 500 i 600 expedients en tràmit i tot i que es veurien afectats per aquest canvi, si que podrien patir més retard o alentiment de tot el procés, sobretot per la qüestió de l'acreditació de les entitats. Rusiñol s'ha mostrat convençuda que, tot i que l'argument del govern espanyol és agilitzar el procés, a Catalunya no aportarà aquests beneficis perquè l'ICAA ja tenia molt ben definida la seva manera de treballar, i per tant, generarà l'efecte contrari. 

El conseller d'Afers Socials, Chakir el Homrani ha criticat que el nou reglament suposa una ''centralització'' de tot el procés de ''presa de decisió'' que envolta i ha recordat que hi ha alguns aspectes que ja recollia l'estatut de 1979. El Homrani ha dit que li ''sobta'' que aquest reglament surti del govern del PSOE quan hi ha un acord bilateral que precisament volia evitar aquesta situació. 

El conseller ha recalcat que l'ICAA ha mostrat en els anys que fa que existeix, que és un ''bon instrument'' per a gestionar les adopcions internacionals. Ha dit que el 28% de les adopcions internacionals que es van dur a terme a tot l'estat espanyol, es van fer a través de l'ICAA, i ha destacat que si Catalunya fos un estat, seria el 9è amb adopcions internacionals. L'any passat, es van registrar 83 arribades.