A Esquerra Republicana estan escarmentats. No és la primera vegada que les enquestes els enlairen al calaix més alt del podi, però esperen que sigui l'última que s'equivoquen, si més no, les que pronostiquen una victòria dels republicans, com és el sondeig de TV3. "Les urnes són més importants", assegura un dels pesos pesants del partit a ElNacional.cat. Amb tot, reconeixen que "confien" que, aquest cop sí, puguin fer el tomb i fer-se amb el comandament per liderar l'independentisme

"Al llarg del dia he vist enquestes de tots els colors", explica un dirigent republicà. D'aquí la prudència de portes enfora. Un cop s'han tancat els col·legis i s'ha conegut la participació i els últims pronòstics, el cap de campanya, Sergi Sabrià, ha comparegut per fer la tradicional breu valoració. Durant la seva intervenció, traspuaven els nervis propis d'aquell qui ha tocat la victòria a les apostes. Com és habitual, no ha valorat enquestes, però sí que ha qualificat de "mala notícia" la caiguda de més de vint punts de la participació. 

L'explicació que donen els republicans per la desmobilització de la ciutadania és, a més de la pandèmia, que han sigut unes "eleccions imposades per l'Estat i els tribunals". Sabrià ha denunciat que era "una operació a mida per tombar l'independentisme una altra vegada", en al·lusió a la decisió del TSJC d'anul·lar la voluntat del Govern d'ajornar els comicis fins a la primavera. "L'independentisme se'n tornarà a sortir", ha manifestat. 

Les tres claus de la nit

Sabrià ha exposat els tres punts clau d'aquesta nit electoral, des del punt de vista d'Esquerra Republicana. El primer, quants escons hi haurà favorables a l'amnistia —és a dir, quants diputats sumaran ERC, Junts, la CUP, els comuns i el PDeCAT—. En segon lloc, si l'independentisme supera el 50% i per últim, si l'independentisme es liderarà "des de la dreta o des de l'esquerra". És a dir, si la batuta la seguirà portant Puigdemont i companyia o passarà a mans dels republicans. 

Que la jornada electoral hagi transcorregut sense incidents destacats és un punt a favor que s'han volgut anotar ERC. La conselleria encarregada de l'organització depèn d'ells i Sabrià ho ha fet valer. "És un èxit rotund, el Govern ha aconseguit l'absoluta normalitat malgrat l'excepcionalitat", ha assenyalat. 

Junqueras, a la seu

Cap a quarts de vuit del vespre, ha arribat el candidat, Pere Aragonès, acompanyat de la parella. Mitja hora més tard, ho ha fet el president del partit, Oriol Junqueras, que, com que és diumenge, pot passar la nit fora de la presó —és de dilluns a dijous que ha de tornar a dormir a la cel·la—. També hi és Raül Romeva, que ha estat dels primers a arribar. Amb ells, altres membres destacats del partit, com Roger Torrent, Gabriel Rufián o Teresa Jordà. No hi són físicament Forcadell i Bassa, però sí que estan en contacte permanent amb la war room. 

A la imatge principal, el candidat Pere Aragonès arriba a la seu d'ERC. / ACN