A poc més d'un mes de les eleccions generals, un dels grans dubtes que es plantegen els partits independentistes és què s'hauria de fer en el cas que la investidura de Pedro Sánchez, per evitar un govern format per la dreta i la ultradreta a l'Estat, depengués dels seus vots. Aquesta mateixa setmana, tant Gabriel Rufián, candidat d'ERC al Congrés, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han proposat que l'independentisme acordi un preu per a aquesta possible investidura, depenent dels resultats electorals del 28-M. "Aquesta vegada el preu ha de ser més alt", reclamava Rufián en una entrevista. Ara, des de la CUP, ja han explicat quina seria la condició per investir com a president el socialista, a diferència del que van fer el gener del 2020, quan van votar-hi en contra. I aquesta consistiria que Sánchez fixés una data i la pregunta d'un nou referèndum d'autodeterminació, segons han explicat fonts dels anticapitalistes a l'ACN: "S'ha de posar damunt la taula aquesta condició i deixar-se estar de taules de diàleg". 

D'aquesta manera, la CUP, que finalment es tornarà a presentar a les eleccions generals després d'aconseguir dos diputats el novembre del 2019, defensa que el que cal en aquests moments és "garantir un referèndum d'autodeterminació" a Catalunya, gairebé sis anys després de la celebració de l'1 d'octubre. Així, la seva proposta, que fan extensiva a la resta de partits sobiranistes que concorren a les generals, és no investir Pedro Sánchez si aquest no es compromet amb un referèndum pactat. "Són ells els que hauran de triar entre un govern amb l'extrema dreta o el dret a l'autodeterminació", sostenen des de la CUP en declaracions a l'ACN, tot i que també reconeixen que és difícil que Sánchez es mogui de la seva negativa. L'últim cop que Pedro Sánchez es va pronunciar sobre aquesta possibilitat va ser a finals de desembre del 2022, quan s'hi va negar en rotund. Segons expressava llavors el procés "forma part del passat" i no contemplava de cap de les maneres concedir aquesta demanda als independentistes. Si la seva actitud fos la mateixa i tots els partits independentistes veiessin amb bons ulls aquesta condició de la CUP, la investidura de Sánchez després de les eleccions es complicaria encara més. 

Acord entre les forces independentistes al Congrés 

Mentre Rufián reclamava "apujar el preu" del vot independentista, Pere Aragonès reclamava aquest dimarts que aquest fos "conjunt" entre totes les forces que tinguin representació al Congrés, demanant que hi hagi un "mínim compartit" i deixar de banda la competència entre independentistes, per passar a la cooperació a Madrid. Tot i que des de Junts inicialment es va proposar la possibilitat d'una llista conjunta, aquesta s'ha acabat descartant i des d'Esquerra aposten més aviat per un acord programàtic que podria incloure aquestes condicions per investir Pedro Sánchez.