Condemnats per anar a la caça d’independentistes i CDR per la unitat d’Espanya, com deien en els seus missatges als mòbils. Un jutge de Barcelona ha condemnat a 3 anys i 6 mesos de presó quatre joves ultres per haver apallissat a un jove independentista, després d’una concentració espanyolista a la plaça Artós de Barcelona, el 17 d’octubre de 2019, molestos per les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans. En concret, el jutge els ha condemnat per un delicte de lesions, amb les agreujants d’actuar amb abús de superioritat  i de discriminació per ideologia, i l’atenuant de reparació del dany a un d'ells en haver aportat al jutjat una part dels 10.800 euros de la indemnització imposada. A més, no podran apropar-se a la víctima a menys de 500 metres durant cinc anys. El magistrat els ha absolt del delicte de desordres públics, en afirmar que "el seu atac a la víctima no va alterar la pau pública".

En el judici, en el jutjat Penal 17 de Barcelona, Xavier Carrera, va admetre que “va donar-li puntades de peu als glutis” i va demanar "perdó" a la víctima.  Els altres encausats, Javier Vidal Arroyo, Marc Redondo, i Juan David Molina van declarar que només van anar a la manifestació ultra, i que no van agredir ningú.

 

La Fiscalia, inicialment, demanava 5 anys de presó a cada un pel delicte de lesions agreujades en usar instrument perillós més l’agreujant del delicte d’odi.  I l’Ajuntament de Barcelona, que ha exercit l’acusació popular, amb la representació del penalista Xavier Muñoz, també demanava 5 anys de presó, però per dos delictes: 3 anys i 6 mesos per lesions agreujades i  1 any i 6 mesos per desordres públics. La sentència no és ferma i es pot presentar recurs a l’Audiència de Barcelona.

"Brutal agressió"

En la sentència, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el magistrat manifesta que els acusats "van actuar guiats per la seva profunda animadversió a la ideologia independentista que van atribuir a la víctima, que va ser brutalment agredida; acció injustificada i mereixedora de retret social i penal".

A més, el jutge considera provada l’agressió i que els acusats són els autors, que van ser identificats per agents dels Mossos d’Esquadra, a partir dels vídeos aportats a la causa i de les xarxes socials. “No hi ha cap motiu espuri”, afirma el jutge en la investigació feta per agents de la policia catalana.

El magistrat també considera provat el relat de la víctima, la qual —sosté— "va rebre un atac en grup i per sorpresa", i els acusats van donar-li cops de puny i puntades de peu quan era a terra. A més dels cops per tot el cos, el jove va patir la perforació del timpà, que al final no li ha causat dèficit auditiu.

Contra els delictes d’odi

Xavier Muñoz, advocat en nom de l’Ajuntament de Barcelona, ha mostrat la seva “satisfacció” per la condemna dels quatre ultres, que ha assegurat que s'ha assolit "gràcies a la tasca ciutadana d’aportar vídeos i de la tasca investigadora dels Mossos", a més del paper del consistori de Barcelona per personar-se en la causa judicial “per donar un missatge clar de no impunitat vers els delictes d’odi”.

Muñoz, a més, ha destacat que el magistrat ha fet una bona interpretació jurídica, perquè considera que en l’acció “hi havia instruments perillosos, tot i que no van ser usats pels acusats, que van actuar en grup, i el mòbil del delicte d’odi: van pegar-li sense conèixer la seva ideologia ni provocació prèvia”, i conclou que els condemnats “han d’entrar a la presó” i que la indemnització és ben justa.