A la caça d’independentistes i CDR per la unitat d’Espanya. És el resum de missatges que es van trobar en els mòbils d’alguns dels quatre acusats de propinar una pallissa a un jove independentista, després d’una concentració espanyolista a la plaça Artós de Barcelona, el 17 d’octubre de 2019, molestos per les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans. Un jutge de Barcelona els ha començat a jutjar aquest dimarts i només un dels quatre ultres, Xavier Carrera, ha admès que “va donar-li puntades de peu als glutis” i ha demanat "perdó” a la víctima.  Els altres encausats, Javier Vidal Aroyo, Marc Redondo, i Juan David Molina només han contestat a les preguntes dels seus advocats i dos han admès que van anar a la manifestació ultra. Res més.

La Fiscalia, inicialment, demana 5 anys de presó a cada un pel delicte de lesions agreujades en usar instrument perillós més l’agreujant del delicte d’odi, i uns 16.000 euros d’indemnització, gran part ja aportada pels acusats al jutjat.  L’Ajuntament de Barcelona, s’ha personat com a acusació popular, amb la representació del penalista Xavier Muñoz, que també els demana 5 anys de presó, però per dos delictes: 3 anys i 6 mesos per lesions agreujades i  1 any i 6 mesos per desordres públics. El judici continua aquest divendres.

"Són uns cagats, sols"

L’agressió va passar la nit del 17 d’octubre de 2019, entre els carrers Rosselló i Balmes. Els autoanomenats constitucionalistes van convocar una concentració a la plaça Artós, en la qual hi havia banderes preconstitucionals, braços alçats i crits usats a l’Alemanya Nazi, segons ha declarat la instructora dels Mossos d’Esquadra en el judici, al jutjat Penal 17 de Barcelona. Aquell dia, també es va convocar una protesta antifeixista i independentista, i agents antiavalots dels Mossos van fer un cordó policial.

Quan es va acabar la concentració a la plaça Artós, un centenar d’ultres, amb banderes, pals i pedres -segons la instructora- van baixar fins a l’Eixample i es van trobar amb un grup antagònic, que van començar a córrer. Un jove de 23 anys es va quedar sol, i segons els Mossos, Juan David Molina li va pegar “amb un pal o un tub”, va caure a terra, i la resta va donar-li puntades de peu al cap i al cos. Vídeos de l’agressió es van fer virals.

 

Discussió per la bandera de l'àguila

En la vista, Javier Vidal Arroyo, a preguntes del seu advocat, ha declarat que no pertany a cap grup neonazi, que ha retirat propaganda independentista dels carrers, i que va anar a la concentració de la plaça Artós, que ha definit com “un passacarrer festiu”, i que va marxar a casa quan “grups de radicals van tirar-los pedres i els insultaven”.

L’endemà, Vidal va ser detingut per la policial. Un veí de Badalona el va identificar pels vídeos i les fotos que sortien a les xarxes socials, i aquest dimarts en el judici ha assegurat que Vidal és “famós” i que ho va denunciar “perquè -ha assegurat- no m’agrada la violència ni el seu enaltiment”.

En el judici, l’advocat de Vidal ha qüestionat a la instructora dels Mossos que la bandera amb l’àguila sigui considerada preconstitucional: "Que sigui preconstitucional ho diu vostè?" I la cap dels Mossos li ha respost: “En el futbol i en manifestacions agressives i prebèliques, com era aquesta sí que ho són.”

Agents dels Mossos han explicat en la vista que van analitzar el mòbil de Vidal, i van trobar-li missatges amb Xavier Carrera, defensat pel penalista Pepe Rey, que ha insistit que si ell no hagués confessat la seva participació en la pallissa no l'haurien identificat per les xarxes socials. 

Per la seva part, l'advocat Muñoz ha demanat a un dels agents, que recordés els missatges trobats als seus mòbils abans i després de la pallissa. “Hem de sortir al carrer fins que arribi l’exèrcit”; “sols són uns cagats”, “No digui (...) Però si les nostres cares estan a tot arreu”, en son alguns.

Marc Redondo - que va acceptar una condemna d’1 any i 8 mesos de presó per haver donat un cop amb un  pal a un mosso en la mateixa protesta del 2019- ha contestat només al seu advocat, Javier Rodrigàlvarez, que ara té feina, viu a Madrid i a l’estiu serà pare. I Juan David Molina ha acceptat que va anar a la protesta de la plaça Artós, però que no va pegar el noi, i que “no es reconeix a les imatges”.

Un menor castigat

Tots els encausats van ser identificats a les xarxes socials, i els missatges entre ells els incriminen, segons han testificat agents dels Mossos en la vista. En el judici, també ha declarat un menor, que va acceptar un càstig de 10 mesos de llibertat vigilada per un delicte de lesions amb l'agreujant d'odi, per haver participat en l'agressió.

La víctima i responsabilitats

La víctima també ha declarat en el judici, que va anar a la concentració dels CDR i ha explicat que quan va veure que es deia que integrants ultres i nazis anaven a buscar els seus contraris, ell va decidir marxar a casa, però el van enxampar abans. L’advocat de Javier Vidal l’ha interrogat com si fos un acusat: “Anava amb un grup que els increpava i els tirava objectes i els feien venir cap a vostè?”, li ha etzibat el lletrat. El noi ha contestat que no sap que feien els altres, però que ell es va quedar sol, que un dels agressors va donar-li un cop, que va poder parar, el segon ja el va fer caure a terra, i allà, indefens,tots els van pegar. “Vaig tapar-me la cara, i amb el vídeo he vist què van fer-me”, ha declarat amb sinceritat la víctima, i ha demanat que els autors assumeixin les conseqüències legals.

De les seqüeles,  ha assegurat que va patir els efectes traumàtics de la pallissa durant unes setmanes. Inicialment, se li va diagnosticar la perforació del timpà, i al final el metge va dir que havia estat mínim i que no li ha causat pèrdua de l’oïda. El judici finalitza aquest divendres, amb les pericials i informes finals.