L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), ha explicat que el dilluns 21 de maig assistirà al judici que hi ha fixat contra ella al jutjat penal 2 de Manresa per no haver despenjat l'estelada del balcó del consistori durant dos períodes electorals.

Venturós, que està acusada d'un presumpte delicte de desobediència, ha dit que, malgrat sí que es presentarà als jutjats, ho farà amb una estratègia "de confrontació i de no col·laboració amb els jutjats i els tribunals de l'Estat". La batllessa ha justificat la seva personació al judici, a diferència del que va fer durant la fase d'instrucció, que va decidir no anar-hi i va acabar sent detinguda, perquè "ara podrien fer el judici sense la persona acusada i no podem deixar que els tribunals facin un judici sense la possibilitat que puguem dir alt i clar què pensem". 

Montse Venturós s'enfronta a sis mesos d'inhabilitació i a una multa de 540 euros per no haver despenjat l'estelada del balcó de l'Ajuntament de Berga durant dos períodes electorals: les eleccions del 27 de setembre del 2015 i les generals del 20 de desembre del 2015.

El fiscal li atribueix un presumpte delicte de desobediència. De fet, el jutjat d'instrucció número 1 de Berga va acordar l'arxivament de la causa però un recurs presentat pel ministeri fiscal va portar a l'Audiència de Barcelona a reobrir el cas.

La cupaire ha avisat en una entrevista al Via Lliure de RAC1 que no farà cas de la decisió del jutge, en cas que aquest decideixi inhabilitar-la.

Una cinquantena d'entitats se sumen a la plataforma de suport a Venturós

Dimecres passat es va presentar públicament la plataforma de suport a Montse Venturós, Democràcia vs. Tribunals, que a hores d'ara compta amb l'adhesió d'una cinquantena d'entitats de Berga i del Berguedà de diferents àmbits. La portaveu de la plataforma, Roser Valverde, ha dit que el seu objectiu és "exigir l'absolució de l'alcaldessa i posar de manifest el respecte que exigim cap a tot allò que hem votat i cap als nostres drets fonamentals com a poble sobirà".

"Els alcaldes els ha de posar i treure el poble i cap tribunal pot actuar en contra d'aquestes llibertats i dels drets fonamentals que tenim com a poble", ha manifestat Valverde, que ha denunciat "un intent de judicialització dels drets polítics".