L'Audiència de Barcelona ha condemnat a tres anys de presó tres joves que van llançar pedres als Mossos d'Esquadra durant una manifestació pel tercer aniversari de l'1-O. A un dels joves li imposa sis mesos més de presó per envestir un agent, a qui haurà d'indemnitzar amb 76.647 euros per les lesions que li va provocar en una cama. L'agent va demanar fins a 8 anys de presó per al jove, la fiscalia 5 anys i nou mesos. La sentència, que ha avançat l'agència Efe, absol els tres joves del delicte de desordres públics, ja que no s'ha pogut acreditar que instal·lessin barricades o cremessin contenidors, però els condemna a tres anys de presó per un delicte d'atemptat contra l'autoritat per llançar pedres a un furgó policial amb agents a dins. 

Els fets van tenir lloc l'1 d'octubre del 2020, quan l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van convocar una manifestació per commemorar el tercer aniversari del referèndum independentista del 2017. Els tres acusats, veïns de Granollers (Vallès Oriental), van anar a la manifestació, que va sortir de la plaça de Sant Jaume de Barcelona i va arribar fins a la plaça Catalunya, on un grup de manifestants van començar a posar barricades. Segons la sentència, quan els tres acusats, actuant de manera conjunta, es trobaven a la confluència entre els carrers Pelai i Balmes, van llançar pedres contra almenys una furgoneta antiavalots dels Mossos d'Esquadra, que estava en marxa amb agents a dins.

Llançar pedres als Mossos d'Esquadra

Un agent que els va veure llançar les pedres va demanar reforços, es va fixar en ells i els va seguir el rastre, sense perdre'ls de vista, fins que un grup d'agents els va poder aturar poc després a la plaça Catalunya, quan encara duien pedres a la mà. Segons la sentència, en el moment de ser detinguts, un dels joves va intentar escapar i va donar una empenta a un mosso, davant del qual aquest va caure a terra i es va colpejar al cap. El tribunal no condemna el jove, perquè considera que no va tenir intenció de causar lesions a l'agent sinó de fugir. Així ho va admetre l'agent dels mossos durant el judici celebrat el juny passat

Aquest mateix jove, segons la sentència, va esquivar dos mossos més que intentaven aturar-lo al crit d'"alto policia" i "va envestir fortament" un altre agent. En aquest cas la secció setena de l'Audiència de Barcelona sí que considera que hi havia ànim d'atemptar "contra el bon funcionament de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat". La sentència apunta que el jove, quan fugia a "tota carrera", va envestir el mosso, malgrat que el podia haver esquivat com havia fet amb els seus companys, i el va colpejar a la cama, davant del qual tots dos van caure a terra. L'agent es va trencar el peroné i va patir lesions al turmell, per la qual cosa va haver de ser operat i va passar dos dies hospitalitzat i 770 sense poder efectuar les tasques habituals.

El tribunal considera que l'acusat va actuar amb intenció de lesionar el mosso o si no, almenys sabent que era probable que el podia lesionar, en atropellar-lo "a gran velocitat i envestir-lo com ho va fer", i per això el condemna a un delicte d'atemptat contra l'autoritat en concurs amb un de lesions. Així el condemna a tres anys i sis mesos de presó, a una multa de 1.080 euros i a indemnitzar amb 76.647 l'agent. L'agent va demanar fins a 8 anys de presó per al jove, la fiscalia 5 anys i nou mesos.