Nova condemna a un manifestant, tot i que a la pena mínima. Una magistrada de Barcelona ha condemnat a 6 mesos de presó Jordi, un veí de Manresa, per un delicte d’atemptat contra l’autoritat, en considerar provat que va tirar una tanca a un agent dels Mossos, però sense ferir-lo, en una protesta contra la Prefectura de la policia espanyola a la Via Laietana, la nit de l’11 de setembre de 2021, segons ha informat Alerta Solidària aquest dijous. La Fiscalia demanava per a Jordi 3 anys i 9 mesos de presó en sol·licitar que se li apliqués l’agreujant d’usar un instrument perillós. La magistrada del Penal 20 de Barcelona ho ha desestimat i afirma que la tanca “és tan lleugera” que es pot agafar amb les mans i llençar-la. A més, la magistrada sosté que “no ha estat acreditat” que les lesions en un dit i el genoll del mosso, que està documentat, hagin estat causades pel veí de Manresa, i l’absol del delicte lleu de lesions.

En un comunicat, l’organització Alerta Solidària afirma amb ironia que “la tanca perillosa” va caure “a mig metre” a la calçada de la Via Laietana, quan els manifestants corrien i que “no va impactar a ningú”. I ha denunciat que la “Fiscalia qualificava una tanca d’obres com a instrument perillós”. Hi precisa que les tanques es van situar primer pels cossos policials per impedir l’acostament dels manifestants a l’edifici de la Prefectura de la policia, i que “en l’enèsima càrrega dels Mossos, detenen en Jordi”. I lamenta la seva condemna.

El vídeo condemnatori

En la sentència, la magistrada reprodueix la declaració de Jordi, que sosté que va anar a la manifestació de la Diada i també a la protesta davant de la comissaria de la policia espanyola, i que nega en tot moment que tirés una tanca a la policia. La magistrada, però, indica que un vídeo el desmenteix perquè se'l veu que pujant per la Via Laietana, Jordi supera les tanques que són a terra, i de sobte es gira i tira una d’elles dirigida contra un agent, sense tocar-lo.  Hi afegeix que la jurisprudència vers el delicte d’atemptat contra l’autoritat, en el qual es requereix “escometre” a un agent, no cal que hi hagi un resultat lesiu, sinó l’acció de fer-ho, com considera que ho va fer el veí de Manresa, i per això el castiga a la pena mínima: 6 mesos de presó.

En la resolució, la magistrada també sosté que “no ha quedat acreditat” que les lesions que demostra l’agent dels Mossos que va patir hagin estat causes pel veí de Manresa, i per això l’absol del delicte lleu de lesions. La Generalitat reclamava que el veí indemnitzés amb 1.475 euros, denuncia Alerta Solidària, que destaca: “Un manifestant independentista ha patit una llarga temporada amb la por d’anar a la presó.”

 

A la foto principal, agents dels Mossos a la Via Laietana , en la Diada del 2021. / Foto: ACN