L'independentisme ha tornat a sortir al carrer. Després de la manifestació davant del consolat italià a Barcelona d'aquest matí, l'independentisme ha clamat per la llibertat del president a l'exili Carles Puigdemont arreu d'Europa.

L'Assemblea Nacional Catalana ha convocat avui a diverses ciutats europees, entre elles Londres, Brussel·les, Bilbao, Tolosa, Perpinyà i Luxemburg. L'esperit de les convocatòries és protestar contra "les accions repressives contra el president a l'exili Carles Puigdemont". Centenars de manifestants s'han aplegat als consolats i ambaixades per reclamar la fi de la repressió contra Catalunya.

anc

Les concentracions

A l'ambaixada italiana a Londres:

Londres

Al consolat d'Espanya a Perpinyà, Catalunya del Nord:

Perpinyà protestes Puigdemont

Al consolat italià a Bilbao, Euskal Herria: 

Bilbao manifestacion Bilbao

Al Parlament Europeu a Brussel·les:

Brussel·les

La denúncia de l'independentisme institucional

En una atenció als mitjans, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha denunciat que “Europa té presos polítics” i ha exigit l’alliberament de Puigdemont. "Ja vam avisat que érem molt escèptics amb la taula de diàleg i veiem com el temps ens està donant la raó", ha afegit en referència a la negociació represa amb l'Estat.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat que espera que Itàlia respecti els tribunals europeus i que, alhora, l'Estat espanyol respecti la "inviolabilitat parlamentària" de Puigdemont. 

concentracion consulado italia detencion puigdemont eva pareyEva Parey

Borràs també ha lamentat que la protesta no es pugui fer davant les portes del consolat d'Itàlia, al carrer Aribau de Barcelona, perquè hi ha un dispositiu dels Mossos. "Barcelona és una ciutat en la què sempre hem pogut expressar el dret a manifestació. Catalunya és un país de drets i esperem poder-ho continuar fent", ha afegit.

Vergés ha reivindicat la unitat del Govern com a resposta a la detenció i ha demanat a l'Estat que "llegeixi el que passa avui". També ha dit que la detenció de Puigdemont "no aporta res a la resolució del conflicte".

La diputada de la CUP Dolors Sabater ha qualificat la detenció de “despropòsit” i ha alertat que l’Estat no té intenció de negociar.

Puigdemont ja és lliure

El president Carles Puigdemont ja està en llibertat. La Cort d'Apel·lació de Sàsser ha decidit posar-lo en llibertat sense mesures cautelars, i serà lliure per moure's arreu d'Europa. En la sortida, el president ha estat acompanyat pel president de Sardenya, Christian Solinas, i el president del seu Parlament, Michele Pais. Puigdemont ha assegurat als mitjans de comunicació: "Espanya no perd mai l'oportunitat de fer el ridícul".

El procediment judicial segueix en marxa després que el polític independentista va ser detingut aquests dijous quan viatjava a l'Alguer procedent de Brussel·les. Entre aquesta tarda i demà al matí està previst que el jutge faci pública la seva resolució. Tot i això, el cap de l'oficina del president, Josep Lluís Alay, ha assegurat als mitjans de comunicació que Puigdemont "assistirà a l'acte institucional que tenia previst avui a l'Alguer"

Imatge principal: Concentració davant del consolat espanyol a Perpinyà. ANC