Entitats, sindicats i partits espanyolistes, entre ells Cs, PP, Vox i Societat Civil Catalana, han protagonitzat aquest migdia un homenatge als cossos de seguretat de l'Estat a la Via Laietana, lloc en el qual es troba la Prefectura Superior del Cos Nacional de Policia i que ha esdevingut un símbol del conflicte amb l'Estat. Diverses figures polítiques han participat en l’acte, en el qual han fet ofrenes florals a la policia espanyola i s'han pogut fotografiar amb diversos agents. Després de l'acte, la diputada de Ciutadans Anna Grau ha explicat l'assistència del seu partit a l'acte en un tuit, on ha relatat l'"assetjament" del "separatisme més tronat, ranci i covard" que a parer seu pateix el Cos Nacional de Policia. 

TUIT anna grau via laietana policia

Clavells i 'selfies'

Tal com es pot apreciar pel gran nombre de fotografies i tuits publicitant l'acte, els alts càrrecs de Ciutadans a Catalunya Anna Grau, Nacho Martín Blanco, Luz Guilarte i Sonia Reina, han fet entrega d'uns clavells blancs a l'entrada de la Prefectura de Via Laietana. Cs també ha emprat la seva usual retòrica en el compte de Twitter del partit, on han culpat el "constant assetjament separatista" pel malestar dels agents. A més a més, els assistents a l'acte han pogut fotografiar-se amb diversos agents de la policia espanyola, entre ells els membres de l'entitat unionista Societat Civil Catalana. Un dels seus membres ha compartit aquesta imatge, agraint a Ciutadans la seva participació: "Tenen tot el meu respecte i admiració," ha tuitat.

 

@joansaezoficial homenaje policia nacional via laietana

Membres de Societat Civil Catalana posen juntament amb agents del Cos Nacional de Policia davant la Prefectura de Via Laietana / @joansaezoficial

 

Segons el cartell de la convocatòria a l'acte, l'homenatge ha estat organitzat amb la col·laboració de diverses entitats policials, polítiques i socials unionistes. Entre ells es troba el sindicat Jusapol, l'Asociació Iberoamericana Contra el Comunisme, Conviència Cívica Catalana, Societat Civil Catalana, Hablamos Español, i els tres partits espanyolistes Vox, PP i Cs, entre altres.

La Prefectura

El diumenge passat, després de la tensió viscuda a Via Laietana durant la manifestació de la Diada 2021, les Noves Generacions del Partit Popular (NNGG) van visitar la Prefectura per "donar el suport" a la policia espanyola. Amb el líder de les NNGG, Ignacio Rigau, al capdavant, les joventuts populars van assegurar que els fets ocorreguts l'Onze de Setembre van ser perpetrats per "una minoria que ni tan sols representa els joves catalans". "Van venir a intentar assaltar unes persones que ens defensen a tots", va assegurar el líder de les joventuts. Tot seguit, Rigau va proclamar que "la majoria de Catalunya està amb ells (els policies)". "No tolerarem que cap grup radical ens prengui la veu, segresti el debat públic i molt menys que converteixi Catalunya en un lloc irrespirable", va etzibar.

 

Durant les manifestacions per la Diada, manifestants independentistes es van enfrontar a la policia que custodiava la Prefectura. Centenars de persones van cridar "fora les forces d'ocupació" i van llençar paper de vàter als policies que vigilaven. Arran d'això, la tensió va escalar fins que la Brigada Mòbil dels Mossos van perseguir els manifestants, desencadenant corredisses i enfrontaments pels carrers de Ciutat Vella.

 

Foto principal: polítics de Ciutadans homenatgen el Cos Nacional de Policia amb clavells blancs / @annagrauarias via Twitter