La concentració contra la cimera hispanofrancesa que se celebrarà aquest dijous a Barcelona no podrà situar la capçalera al peu de les quatre Columnes de Puig i Cadafalch, tal i com havien previst els organitzadors. El cordó de seguretat de la cimera obliga a convocar l'acte a més distància del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), on estaran reunits els dos governs. Els manifestants s'hauran de situar davant de la Font Màgica de Montjuïc, segons ha pogut saber ElNacional.cat, atès que el dispositiu de seguretat arribarà fins allà.

La cimera reunirà el president de la República francesa, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els respectius governs, i s'ha vist precedida per diverses declaracions provinents de la Moncloa en el sentit que el procés independentista ha acabat i Catalunya "ja no és un problema" per a l'Estat espanyol, per la qual cosa aquesta cimera ha de servir per fer evident aquesta situació, mesos abans que Espanya assumeixi la presidència de torn de la UE.

La resposta de les tres principals entitats independentistes, Consell per la República, Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, ha estat convocar una concentració aquest dijous a les nou del matí amb la capçalera davant de les Quatre Columnes, que representen les quatre barres de la senyera i reprodueixen les que va dissenyar l'arquitecte Puig i Cadafalch, enderrocades per la dictadura de Primo de Rivera.

Font màgica

Finalment, però, el cordó de seguretat, dissenyat pels Mossos per protegir la cimera, impedeix els organitzadors situar allà els seus màxims representants i els obligarà a retrocedir uns metres més enrere. La resolució de la Direcció General d'Administració de Seguretat (DGAS), responsable de tramitar les concentracions, ha comunicat a les entitats que el cordó es prolongarà fins a la Plaça Carles Buigas, i per tant s'haurà de fer davant de la Font Màgica.

La manifestació, amb la qual els organitzadors volen demostrar a Sánchez que la reivindicació independentista no ha acabat, ha aconseguit el suport dels partits independentistes i d'una trentena d'entitats que divendres passat van protagonitzar una fotografia unitària davant de les columnes on s'havia decidit citar els concentrats aquest dijous.