En un discurs molt semblant al que ja va pronunciar al ple de les esmenes, el diputat d'En Comú Podem Joan Carles Gallego ha defensat la "utilitat" del seu grup a l'hora de negociar i permetre l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. "Amb l'acord que hem assolit hem pogut evidenciar la utilitat de la nostra aposta. Hem donat resposta als problemes concrets i hem dotat de més ambició estratègica els comptes per afrontar els reptes de transformació i canvi climàtic", ha reivindicat. I també ha aprofitat per llançar un dard a la CUP: "Quan un tomba els pressupostos no perjudica el Govern, sinó la gent".

Gallego ha reivindicat la "responsabilitat" del seu grup per haver apostat per negociar els comptes per tal de millorar-los i mantenir "l'esperança que les coses canviïn". "Qui té mútua privada, plans de pensions privats i porta els fills a l'escola privada no necessita un pressupost, però la gent comuna sí que el necessita", ha argumentat. En aquest sentit ha defensat que la seva formació estarà sempre allà on es pugui lluitar contra la desigualtat i "millorar la vida de la gent". "Així entenem la política", ha dit.

 

Millores i reptes pendents

El diputat dels Comuns ha dedicat bona part de la seva intervenció a detallar allò que asseguren haver aconseguit i ha afirmat que el pressupost que es debat avui a la Cambra és molt millor que el que va entrar ara fa un mes i mig i que era "clarament insuficient". Ha reivindicat, doncs, l'increment de recursos per a la salut mental, la creació del dentista públic, el complement a les treballadores de la neteja dels centres sanitaris, la internalització del 061, la unificació de la gestió de l'ingrés mínim vital, el compromís per impulsar el pacte nacional per la indústria, l'aposta per la recerca i la formació professional i l'"estratègia clara per fer de Catalunya un país de trens".

Tanmateix, Gallego ha reconegut que tot continua sent insuficient en el context de crisi social i econòmica en què ens trobem i ha assenyalat aspectes a millorar com el pressupost de salut, la necessitat d'aprovar una reforma fiscal a tot l'Estat i una nova estratègia per abordar la millora del finançament als ens locals. I no ha desaprofitat l'ocasió per denunciar "els anys de retallades" i "austeritat" i responsabilitzar-los de la feblesa del sistema públic. 

Els lligams amb el Govern

Per tot això, Gallego ha recordat que el seu grup i el Govern faran un seguiment a través d'una comissió acordada per les dues parts que es reunirà, com a mínim, trimestralment. "Cal diàleg i negociació per demostrar la utilitat de la política. Quan un tomba els pressupostos no perjudica el Govern, sinó la gent", ha dit en clara referència als anticapitalistes, que just acabaven de defensar el seu rebuig als comptes.

Així doncs, Gallego ha volgut agrair al Govern, i en concret al president Pere Aragonès, els consellers Jaume Giró i Laura Vilagrà i els seus respectius equips negociadors, l'aposta per la negociació i la millora dels comptes.

 

Imatge principal: El diputat dels Comuns Joan Carles Gallego, durant la seva intervenció al ple dels pressupostos / Foto: Sergi Alcàzar