Els comuns han valorat positivament que s'hagi fet "un primer pas" per desencallar la suspensió de diputats i ha assegurat que donarien suport a la suspensió temporal de diputats en cas que aquesta fos la decisió que s'elevés al ple.

La portaveu del grup, Elisenda Alamany, ha assegurat que la fórmula per suspendre els diputats que ells avalarien és que es respecti la majoria parlamentària, que es garantissin els drets polítics dels diputats i que l'acord sigui "efectiu". 

Tot i això, Alemany també ha lamentat que s'hagi trigat dos mesos en arribar a aquest acord i ha avisat que "celebrem el primer pas per desencallar tot i que encara en queden uns quants". "Hem tingut molt de temps per arribar a l'acord definitiu", ha lamentat.

Aquesta valoració dels comuns arriba després que JxCat i ERC hagin arribat a un acord sobre com aplicar la suspensió de diputats imposada pel jutge Pablo Llarena. Els dos grups, que tenen majoria a la mesa del Parlament, han acordat aquest dimarts dur aquesta qüestió a la comissió de l'Estatut del Diputat, a través de l'aplicació de l'article 25 del reglament, i que aquesta emeti un dictamen que sigui votat al ple.