Els comuns estan d'enhorabona. Mica en mica els seus postulats van veient la llum. Si fa només uns dies el president de la Generalitat accedia a ajornar la convocatòria d'eleccions fins que no s'aprovin els pressupostos pactats amb el partit de Colau, tal com ells demanaven, la represa del diàleg entre Quim Torra i Pedro Sánchez segueix també el camí traçat per Catalunya en Comú. La seva portaveu al Parlament, Susana Segòvia, s'ha felicitat perquè "per fi hem aconseguit trencar la desconnexió entre els dos governs".

Per als comuns, que formen part de l'executiu PSOE-Podemos, el contacte d'avui entre presidents és "un petit pas", però un pas en la direcció correcta. Amb tot, ja avancen que "el camí serà llarg". Segòvia ha aprofitat l'oportunitat per treure pit: "només nosaltres defensàvem el diàleg i la negociació". És per això que ha expressat el seu "astorament perquè el president Torra demani allò que venim demanant fa temps". En qualsevol cas ha afirmat que la seva formació comparteix "la petició de Torra de demanar un calendari i uns objectius concrets" de la mesa bilateral entre governs. 

No s'ha volgut estar, però, d'incorporar una crítica a l'actitud de Torra i Junts per Catalunya. Per als comuns és inacceptable que "només vulgui portar a la taula les demandes dels partits independentistes, és a dir, del 47%". I és que el president no accepta la proposta de Catalunya en Comú de preparar la futura reunió entre governs amb tots els partits del Parlament i no només amb els del bàndol independentista. Consideren que es tracta d'un gest excloent, una posició que per cert comparteixen també en públic els representants de la CUP i més en privat diversos dirigents d'ERC. 

Sobre la figura del mediador que JxCat situa com a indispensable perquè pugui avançar la negociació, Segòvia ha assenyalat que no és positiu "anar amb línies vermelles" que precisament van fer fracassar l'anterior intent de resolució del conflicte per la via del diàleg. "Ens torna a portar al bloqueig", ha afirmat.