Després de la irrupció amb força de Vox a Andalusia, els pressupostos de l’Estat són més necessaris que mai. Aquest és el missatge que ha dirigit aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, als partits independentistes. “Si no donem una sortida progressista amb l’aprovació d’aquests pressupostos, veurem com els discursos de l’odi s’estendran per tot l’Estat”, ha volgut advertir el dirigent dels comuns.

“Ningú no entendria que els partits catalans no fossin part d’aquest acord”, ha assegurat Joan Mena, que ha situat aquests comptes públics “històrics” com a “part de la solució” contra l’auge de “forces reaccionàries” com Vox. En aquest sentit, ha instat el Govern de Quim Torra a escoltar les demandes del sector públic aquestes setmanes, i que obri una ronda de trobades amb aquest col·lectius.

El portaveu dels comuns ha alertat sobre el possible efecte contagi a la resta de l’Estat i la possibilitat d'“entrar al Congrés de Diputats”. Ha situat el fenomen de Vox en el context global d’auge de l’extrema dreta, tant a Europa com als Estats Units i el Brasil. Enfront d’això, ha assegurat que el “repte” de les forces progressistes és “construir una alternativa en lloc de la por i l’odi que ha mobilitzat les forces reaccionàries". Ha subratllat que la convocatòria d'eleccions espanyola és potestat de Pedro Sánchez.

En el cas particular d’Andalusia, Mena ha volgut dirigir el focus especialment a Ciutadans. Interpel·lant directament Albert Rivera i Inés Arrimadas, els ha preguntat si “obriran les portes del govern d’Andalusia a Vox”. Els ha advertit que, si és així, renunciaran a la idea de regeneració democràtica amb la qual es presenten. En comptes d’això, ha instat a buscar solucions que deixin al marge l’extrema dreta.

Sobre la reunió entre Sánchez i Torra del 21 de desembre, el dirigent de Catalunya en Comú ha defensat que, “més enllà del format”, la trobada és “més urgent que mai”. Mena també ha donat suport a la vaga de fam de Jordi Sànchez i Jordi Turull a la presó de Lledoners. “Vivim un moment d’excepcionalitat política, i es trasllada en mobilitzacions excepcionals”, ha afirmat.