El diputat d'Unidas Podemos i secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha advertit aquest dimarts que la ciutadania “no entendria” que el Congrés no creï una comissió d’investigació sobre els “actes greus de corrupció” que s’atribueixen al rei emèrit, Joan Carles de Borbó. “El prestigi del Congrés està en joc”, ha advertit. Ha apuntat que la seva formació intentarà articular una nova proposta de comissió que vol que sigui “el més àmplia possible”, sense aclarir la posició sobre la que han anunciat ja JxCat, ERC, la CUP, el PNB, Més País, Compromís i EH Bildu.

En roda de premsa al Congrés, Pisarello ha recordat que la Fiscalia ja investiga aquests fets i per tant reconeix que en casos com aquest “o regeix la inviolabilitat parlamentària”. Segons ha afirmat, el fet que la Fiscalia investigui l’exmonarca ja “marcarà un abans i un després” a la història de la democràcia espanyola. “La inviolabilitat del rei és impròpia d’una Constitució del segle XXI i en cap cas pot assolir delictes greus” com els de “blanqueig de capitals i fraus” que es recullen a la premsa internacional, ha dit, i per tant “la ciutadania no entendria que el Congrés no pugui establir les responsabilitats polítiques d’algú que va ostentar el càrrec del cap d’Estat”.

En tot cas, Pisarello no ha comentat res sobre la possibilitat que la seva formació, Unidas Podemos, se sumi a la proposta de comissió que presentaran aquest dimecres JxCat, ERC, la CUP, el PNB, Més, País, Compromís i EH Bildu. “Nosaltres en volem una el més àmplia possible” perquè “un cap d’Estat no pot cobrar comissions ni blanquejar capitals ni quan és cap d’Estat ni quan ho deixa de ser”.