El diputat del comuns i futur secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha reclamat que es faci la interpretació “més garantista” per als drets dels diputats presos que avui han formalitzat les seves acreditacions al Congrés i que es respecti l’autonomia parlamentària.

Un cop el Suprem ha assegurat que no demanarà el suplicatori al Congrés per continuar el judici contra els responsables del procés, serà la Mesa de la Cambra, amb majoria del PSOE i Podem qui haurà de prendre una decisió. Cs ja ha anunciat que demanarà la suspensió automàtica, tan bon punt s’hagi constituït la Mesa.

Des del faristol de la Cambra, Pisarello ha assegurat que des del seu grup defensaran els drets dels diputats presos electes, però esperen a conèixer l’informe al respecte que preparen els serveis jurídics.

El també diputat, Jaume Asens ha denunciat que s’ha produït aquesta matí al Congrés dues imatges del que ha descrit com anomalia democràtica que ha d’acabar i que el seu grup "farà el possible perquè acabi": “Aquest matí hi ha hagut dues imatges que ens avergonyeixen, la imatge de partit de les pistoles còmodament instal·lat al Congrés, mentre en canvi Sànchez i Junqueras han de venir al Congrés emmanillats”, ha denunciat contraposant la situació dels presos amb la presència de Vox.