La plana major dels comuns ha acompanyat aquest dilluns al secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet, a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on ha declarat acusat de suposats delictes de desobediència i prevaricació, al haver permès la votació al Parlament d'una resolució per a convocar un referèndum a Catalunya.

La declaració de Nuet ha estat precedida de les de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, la secretària primera, Anna Simó, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, tots ells investigats pel mateix fet. 

En la manifestació d'aquest dilluns, els comuns han estat els grans protagonistes. En les dues mobilitzacions anteriors per donar suport als membres de la Mesa, la seva presència va ser calculada i només hi van assistir Lluís Rabell, com a president de Catalunya Sí Que es Pot, Albano-Dante Fanchin, com a líder de Podem, i el propi Nuet. 

En la mobilització d'aquest dilluns, el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, i l'alcalde accidental, Gerardo Pisarello, han ocupat la primera línia de la marxa, al costat de la presidenta del Parlament i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En suport a Nuet, coordinador general d'Esquerra Unida i Alternativa, també hi han assistits membres dels comuns, com Mercedes Vidal, Jaume Asens, Joan Mena o Jéssica Albiach, entre d'altres.

Mesa Parlament Nuet Puigdemont Forcadell Domenech - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

Un dels motius de l'absència dels comuns en les anteriors mobilitzacions és la falta d'una postura oficial per part del grup en referència al referèndum. Des de Catalunya en Comú asseguren que només donaran suport a una consulta efectiva, amb garanties suficients per ser vinculant, reconeixement internacional i una gran mobilització ciutadana. Tot i això, encara no s'han posicionat sobre el referèndum que convocarà el Govern per l'1 d'octubre. 

La presència dels comuns a la mobilització ha suposat també un retrobament amb el Govern després de la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, celebrat dimarts passat al Parlament, on es va donar per amortitzada la via pactada defensada a capa i espasa pels comuns.

La mobilització

La comitiva que ha acompanyat Nuet -amb Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, consellers, diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí Que es Pot, la CUP i altres encausats pel procés, com l'expresident Artur Mas- ha sortit a les 8:30h del Parlament i s'ha dirigit cap al TSJC.

Al començament del passeig de Lluís Companys els esperaven els membres de les entitats sobiranistes: Jordi Sànchez, president de l'ANC; Neus Lloveras, presidenta de l'AMI; i Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, que ha rebut a Domènech i Pisarello titllant-los de "gamberros". Els membres del Parlament també han estat acompanyats de centenars de persones que clamaven la independència tot i que en aquesta ocasió el nombre de gent era molt menor. 

Com s'ha fet en les anteriors manifestacions, els diputats han posat darrere un cartell de 'Democràcia' mentre cantaven Els segadors. Aquest dilluns, darrere els diputats s'hi han pogut veure banderes republicanes espanyoles i comunistes. En acabar, Nuet ha anat a declarar però, contràriament a les anteriors ocasions, els membres de la Mesa no l'han pogut acompanyar fins a dalt de les escales. 

En acabar la declaració, els membres de la Mesa han comparegut davant els assistents a les manifestacions per donar-los les gràcies per la seva presència. A crits d'unitat, Nuet ha destacat que, com s'ha evidenciat aquest dilluns, Catalunya "parla amb moltes banderes i somia amb molts colors". "A tots aquells que ens volen dividits, diem-los que som un sol poble i que som invencibles", ha conclòs.