La crisi oberta per la decisió de la direcció de Podem, encapçalada per Albano-Dante Fachin, de retirar la seva candidatura de cara a la creació del nou partit d’esquerres i abast català impulsat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, s’ha agreujat en les últimes hores.

A més de la decisió de la diputada Jessica Albiach de desmarcar-se de la direcció del partit i mantenir la seva candidatura per formar part dels òrgans directius del nou partit, l’espai Revolta Global, anticapitalistes que van donar suport a Fachin en les primàries de Podem, ha anunciat que també participarà en l’assemblea fundacional de la confluència, el 8 d’abril. “Ho farem amb la voluntat de fer propostes constructives, rupturistes i a favor de la democràcia interna i la participació des de baix”, ha indicat.

La decisió de la direcció de Podem de no participar en la formació del nou espai, per tant, s’està posant en entredit pels diferents corrents interns que defensen que Podem tingui un paper actiu en el nou partit dels comuns.

L’espai de Revolta Global, amb un pes important en la direcció de Podem però també present en les altres forces de la confluència, ha assegurat en un comunicat que participarà a l’assemblea del 8 d’abril. Segons mantenen, la crisi entre Podem i la resta de forces del nou partit -Barcelona en Comú, Iniciativa per Catalunya i Esquerra Unida i Alternativa- és una “molt mala notícia”.

Per això, tot i que consideren que el procés de preparació del nou partit “té mancances importants”, participaran activament en l’assemblea fundacional per fer propostes “constructives, rupturistes, i en favor de la democràcia interna i la participació des de baix”.

La direcció de Podem, tot i estar integrada per membres de Revolta Global com el diputat Joan Giner es reitera en la seva decisió i, segons han assegurat fonts de Podem a El Nacional, no participarà a l’assemblea fundacional del nou partit.

La diputada de Catalunya Sí Que es Pot i membre del Consell Ciutadà Estatal de Podemos, Jessica Albiach, ja va assegurar que, tot i la decisió de la direcció del partit, mantenia igualment la seva candidatura i participaria en l’assemblea del 8 d’abril.

Segons establia en un comunicat el mateix dia en què es coneixia la decisió de la direcció de Podem, “a l’assemblea del 8 d’abril s’hi han presentat 3 llistes integrades majoritàriament per membres de Podem. S’ha retirat la candidatura d’Albano que era una de les tres de Podem per optar a l’executiva del nou partit, les altres dues -la de Jessica Albiach i la de Xavier Domènech- continuem assumint el repte i la responsabilitat de defensar el millor de Podem en el nou espai”.

La decisió oficial

El líder de Podem, Albano-Dante Fachin, va justificar la decisió de la cúpula del seu partit al·legant que, tot hi haver arribat a un acord amb les forces de la confluència, 72 hores abans de començar la votació no s’havien donat les “garanties democràtiques” suficients per participar en l’espai. Fachin va assegurar que la seva decisió respon a la voluntat de les bases que, preguntades en una consulta, van considerar com a condicions necessàries per a la confluència l’establiment d’un codi ètic abans de l’assemblea fundacional, llistes obertes i un sistema de votació online i a través de la web de Podem.

La direcció de Podem va considerar que aquestes condicions, establertes com a “imprescindibles” per la militància, no s’estaven donant ja que “la resta d’organitzacions van impedir que el compromís es fes efectiu”.