Falten només 24 hores per al debat i votació al Congrés dels Diputats, però els números encara no li acaben de sortir a la reforma laboral. Per aquest motiu, s’han intensificat les trucades de membres del PSOE i d’Unidas Podemos. També la pressió pública a ERC, que s’ha intensificat durant les últimes hores. Els republicans continuen en el no, perquè, com altres socis habituals de l’executiu central, reclamen canvis a la norma, que La Moncloa no accepta. Avui a aquesta campanya de pressing també s’hi han sumat els sindicats majoritaris. I els comuns fins i tot han amenaçat de retirar el suport al Govern Aragonès.

En aquests moments, el PSOE i Unidas Podemos no han aconseguit el vots dels seus “socis prioritaris”, com els han anomenat durant l’últim any. Només ha arrencat, de franc, els vots de Ciutadans (9), Més País (2), Compromís (1), Terol Existeix (1), el Partit Regionalista Càntabre (1), Coalició Canària (1) i Nova Canàries (1). Continuen sent insuficients, i per això hi ha diverses vies damunt la taula. Per una banda, els quatre del PDeCAT, que decidirà aquesta tarda en una executiva extraordinària. Per altra banda, els dos foralistes de Navarra Suma, que diuen que “tot és possible”. Però continuen mirant cap a ERC.

La mateixa vicepresidenta segona Yolanda Díaz advertia aquest dimarts des del Senat que, amb el seu no, “poden provocar que divendres els treballadors s’aixequin amb menys drets”. Des de l’entorn de la ministra de Treball no amagaven la seva decepció amb els republicans, per la seva oposició sistemàtica a una reforma avalada també pels sindicats majoritaris a Catalunya. Aquest dimecres, Díaz ha insistit des del Congrés que, els qui hi votin en contra, “hauran d’explicar” el seu sentit del vot, al costat del PP i l’extrema dreta de Vox.

No ha estat l’única. Jaume Asens també s’ha sumat a la campanya i ha anat més enllà, probablement per la batalla interna catalana. En una entrevista a RNE aquest dimecres, el president del grup parlamentari d’Unidas Podemos ha advertit que “no només està en joc la reforma laboral”, sinó que “també el bloc de la investidura”. Per això ha demanat “responsabilitat” als republicans. “Si ERC hi vota en contra, haurà comès l’error més greu de la legislatura”, ha reblat el dirigent dels comuns. La cosa no ha quedat aquí: els comuns han advertit el president Aragonès que podrien retirar-li el suport si no voten per la reforma laboral.

També s’hi ha sumat el secretari general estatal d’UGT, Pepe Álvarez, que en una entrevista al programa Cafè d’idees de TVE ha demanat “un últim esforç” a ERC. "Un no em doldrà molt", ha assegurat el dirigent sindical, que ha confiat que la decisió dels republicans "es pugui reconvertir" en les pròximes hores. "El que voti en contra de la reforma laboral, estarà a favor que es mantingui la reforma del PP", ha conclòs.

Rufián denuncia l'immobilisme

El mateix Gabriel Rufián ha sortit aquest dimecres a denunciar l'immobilisme del govern espanyol. En declaracions als passadissos del Congrés, el portaveu d'ERC a la cambra baixa ha criticat que a La Moncloa estan més preocupats per "vendre el seu relat" que per parlar amb ells. "En el contingut no es mouen, no hi ha garanties i comunicació tampoc", ha explicat el dirigent republicà, que ha respost al pressing: "La posició que és inexplicable és prometre i perjurar la derogació de la reforma laboral i després presentar una reforma que només agrada a Ciutadans". I ha conclòs: "Si no es mouen, no ens podem moure".