Tot i l’aprovació de la nova reforma laboral al Congrés dels Diputats, els Comuns no estan contents. I és que, per a fer-ho possible, el grup parlamentari lila no va comptar amb el suport d’ERC, un dels seus socis tradicionals, sinó que va dependre d’una majoria alternativa liderada per Ciutadans. Precisament per aquestes discrepàncies entre Unides Podem i els republicans a l’hora d’aprovar la nova normativa, la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha culpat Esquerra d’un “allunyament” entre tots dos partits. Tot i això, ha afirmat que “la pilota és ara a la teulada” del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de la seva formació política.

“Estem veient que la distància entre nosaltres i ERC és cada vegada major”, ha dit Albiach en una entrevista a TV3 avui. De fet, ha atribuït aquest fet a què els republicans estan “instal·lats en els posicionaments de Junts”, una acusació que ha acompanyat amb diversos exemples: els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030, “amb una consulta que no es farà en moltes comarques”; la renovació de la cúpula dels Mossos d’Esquadra “sense explicacions convincents i trobant-se només amb partits independentistes”; i una proposta per a negociar un model de finançament que “no està consensuada”. Així, ha conclòs: “Cada vegada la distància entre ERC i nosaltres és més ampla perquè cada cop està més a prop de Junts”.

Ara bé, aquesta situació no significa que els Comuns es desmarquin d’oferir el seu suport parlamentari al Govern en el futur. Al contrari, es mostren oberts a negociar altres qüestions, però ha avisat que no donaran “mai un xec en blanc a ningú”, sinó que valoraran tot allò que l’executiu català posi sobre la taula. Albiach també s’ha referit a la taula de diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat, desvinculant el “no” dels republicans a la reforma laboral amb el fet que les reunions s’hagin posposat fins a la primavera. “No hem de supeditar la qüestió social a la nacional, ni la nacional a la social”, ha opinat.

Illa també adverteix: “Cal prendre nota”

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, també ha advertit els republicans i el president de la Generalitat sobre la postura d’ERC amb relació a la reforma laboral. “Cal prendre nota del sentit comú i de la sensatesa del PDeCAT”, ha afirmat. I ha anat més enllà, culpant la formació de Pere Aragonès de no ser “tan d’esquerres com asseguren ser”. “Han posat en risc l’estabilitat i sempre parlen molt contra el PP, però quan es tracta de passar pàgina de la reforma dels populars no estan on han d’estar”, ha remarcat.

De la mateixa manera que Albiach, però, ha desvinculat el ‘no’ republicà al Congrés dels Diputats dels futurs acords a què puguin arribar les dues formacions. “No han sabut estar a l'altura pel que fa a la reforma laboral, però això no ha d’afectar l’estabilitat de la legislatura, ni el diàleg, ni la taula de diàleg”. Precisament, sobre aquesta taula de diàleg es va pronunciar Illa fa només uns dies per assegurar que “està funcionant”, si bé la darrera reunió va tenir lloc el setembre de l’any passat i no s’espera reprendre’s fins dintre d’uns mesos.